Felvonult a hadsereg, küszöbön az izraeli offenzíva Gázában

2023 október 14., 13:27

Londonban több ezren tüntettek a palesztinok mellett

Tiltakozók ezrei csatlakoztak a palesztinpárti tüntetéshez London központjában, az Izrael és a Hamász közötti háború közepette.

A Whitehall felé tartó felvonulás valamivel 13 óra előtt indult a Portland Place-ről, ahol palesztinbarát aktivisták korábban vörös festéket kentek a BBC főhadiszállására. A Palestine Action aktivistacsoport vállalta a felelősséget érte, szerintük ugyanis a brit közmédiának, „palesztin vér szárad a kezén”, pedig a BBC-t – mint az Egyesült Királyság országos közmédiáját – az elmúlt napokban épp amiatt érték bírálatok, hogy fenntartotta azt a szerkesztői álláspontját, hogy nem minősítette terroristáknak a Hamasz fegyvereseit.

photo_camera Fotó: MUHAMMED YAYLALI/Anadolu via AFP

A tüntetés támogatói vörös, zöld és fekete fáklyákat gyújtottak fel, és azt skandálták, hogy „Szabad Palesztina!” és „A folyótól a tengerig Palesztina szabad lesz!” A PA jelentése szerint rövid időre feszültség támadt egy tüntető és a lakosság egy tagja között a Regent Streeten.

A felvonulást a Palestine Solidarity Campaign szervezte több más csoporttal (Al-Aksza barátai, Állítsuk meg a Háborús Koalíciót, Brit Muszlim Szövetség, Palesztin Fórum Nagy-Britanniában és Kampány a Nukleáris Leszerelésért) együtt.

A londoni rendőrség több mint 1000 tisztet küldött ki a felvonulásra, és a közrendről szóló törvény 12. §-a dél óta érvényben van a demonstráció útvonalára. A rendőrség figyelmeztetett, hogy letartóztathatnak mindenkit, aki támogatja a Hamaszt, vagy letér az útvonalról. (Guardian)