Felvonult a hadsereg, küszöbön az izraeli offenzíva Gázában

2023 október 14., 16:09

Megháromszorozza a Gázának szánt humanitárius segélyt az Európai Bizottság

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke és Roberta Metsola, az Európai Parlament elnöke pénteken Reim kibucba látogattak el Izraelben.
photo_camera Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke és Roberta Metsola, az Európai Parlament elnöke pénteken Reim kibucba látogattak el Izraelben. Fotó: UNION EUROPEENNE/Hans Lucas via AFP

A bizottság szombat délután jelentette be, hogy megháromszorozza a Gázának szánt humanitárius segély nagyságát. A lépésre azt követően került sor, hogy az EU-t bírálatokkal illették a felső vezetés ellentmondásos üzenetei miatt.

Ursula von der Leyen bizottsági elnök ma beszélt António Guterres ENSZ-főtitkárral - közölte a Bizottság.

"A Bizottság azonnal 50 millió euróval megemeli a Gázának szánt jelenlegi humanitárius segélykeretet" - mondta von der Leyen egy nyilatkozatban. "Ezzel a teljes összeg több mint 75 millió euróra emelkedik".

A Bizottság vezetője hozzátette:

"Folytatjuk az ENSZ-szel és annak szervezeteivel való szoros együttműködést annak biztosítása érdekében, hogy ez a segély eljusson a Gázai övezetben élő rászorulókhoz. A Bizottság támogatja Izrael jogát, hogy a nemzetközi humanitárius jog teljes tiszteletben tartásával védekezzen a Hamász terroristái ellen. Keményen dolgozunk annak biztosításán, hogy a Gázai övezetben élő ártatlan civilek ebben az összefüggésben támogatást kapjanak."