Felvonult a hadsereg, küszöbön az izraeli offenzíva Gázában

2023 október 14., 13:45

Mi történik most Gázában?

Palesztinok ezrei hagyták el Gáza északi részét, és zsúfolódtak be délen a már amúgy is zsúfolt iskolákba, otthonokba és ideiglenes menedékházakba, miközben izraeli légicsapások érik a blokád alá eső sávot a várható szárazföldi invázió előtt.

photo_camera Fotó: Ali Hadallah/Anadolu via AFP

A külföldi állampolgárok a nap folyamán elhagyhatják az enklávét Egyiptom, Izrael és az USA megállapodása értelmében – közölték magas rangú egyiptomi és amerikai tisztviselők.

Kb. 2,3 millió palesztin rekedt Gázában, a vérontás és a nyomor eszkalációjával szembesülve, miután Izrael minden átkelőt lezárt a területén, Egyiptom pedig azt mondta, hogy nem engedi be a menekülteket, és megerősítette a határátkelőjét.

Az élelmiszer-, üzemanyag- és vízkészletek gyorsan apadnak, miután Izrael megtiltotta a Gázai övezetbe és onnan való kilépést. A légicsapások halálos áldozatainak száma már elérte a 2200-at, köztük 724 gyerek és 458 nő volt – közölte a gázai egészségügyi minisztérium.

Izrael megfogadta, hogy megsemmisíti a Hamász fegyveres csoportot, miután a szervezet harcosai áttörték a sávot körülvevő hi-tech kerítést, és gyilkos tombolást folytatva megöltek 1300 embert, főként izraeli civileket, és több tucat túszt ejtettek. (Guardian)