A Hamász vállalta a felelősséget a Tel-Avivot és Jeruzsálemelt ért légicsapásokért, lövöldözés volt a libanoni határnál

2023 október 16., 14:16

Félbemaradt a Knesszet ülése, megszólaltak a szirénák Jeruzsálemben

Egy perc néma csenddel kezdett a Knesszet téli ülésszaka, ahol mielőtt megszólaltak volna a szirénák, Isaac Herzog elnök arról beszélt, hogy „az izraeli közvélemény bizalmatlan, az államnak pedig az emberekhez kell igazodnia”. A bizalmi válság helyreállításához szerinte a konfliktusban érintett közösségek rehabilitációjára lenne szükség, az emberek pedig azt követelik „hogy meghallgassák őket; követelik a segítő kezet”.

„Ellenfeleink buzgón keresik a megosztottság jeleit”- mondta.

link Forrás

Benjamin Netanjahu szerint „sok a kérdés a katasztrófával kapcsolatban”, és vállalja, hogy minden szempontot ki fognak vizsgálni. Kifejtette, hogy a nemzet egy cél, a győzelem érdekében egyesült - utalva a válságkormányra, ahol az ellenzék is jelen van. „Győzni fogunk, mert a puszta létünkről van szó a régióban, amely tele van sötét erőkkel. A Hamász az Irán és a Hezbollah gonosz tengelyének része. Céljuk, hogy a Közel-Keletet a káosz szakadékába taszítsák” - mondta.

Jair Lapid ellenzéki vezető arról beszélt, hogy az izraeli demokrácia és a biztonság összefüggenek. Azt mondta az ország mindig is az hirdette a világnak, hogy ők „az egyetlen demokrácia a Közel-Keleten”, és hogy ők „a legerősebb ország a régióban”.

„Elfelejtettük, hogy ez a két dolog nem független egymástól, hanem ok és okozat”- mondta.

Az üléssel egyidőben Izrael középső régiójában, Jeruzsálemben és Tel Avivban is megszólaltak a bombázást jelző szirénák.

link Forrás

(Haaretz)