Kiderült, milyen egyszerű trükkel folyatnak tíz- és százmilliárdokat a NER oligarcháihoz a stróman vállalkozók

gazdaság
2023 október 16., 05:21

Megtalálta a G7 gazdasági oldal, hogy mi az a meghökkentően egyszerű és szinte bombabiztos módszer, aminek segítségével a NER strómanjai - akik gyakran saját jogon is nagyvállalkozók - észrevétlenül és lebukási kockázat nélkül tudják eljuttatni a nagy pénzeket Mészáros Lőrinchez és a legbelső kör tagjaihoz.

A módszer lényege, hogy az igazi haszonélvező neve nem jelenik meg semmilyen nyilvános adatbázisban, az adott cégnek egészen más a nyilvánosan ismerhető tulajdonosa, a vállalkozás mégis a haszonélvezőnek termeli a pénzt, ráadásul legálisan.

A kulcsszó az osztalékelsőbbségi részvény. Az ilyen speciális részvények tulajdonosai a papír névértékénél nagyobb - akár sokkal nagyobb - arányban részesednek az adott vállalkozás nyereségéből. A NER báróinak körében egyáltalán nem ritka, hogy 99,99 százalékban. Vagyis a módszer leegyszerűsítve annyi, hogy a stróman cége a sok tízmilliárdos állami szerződések megkötése előtt kibocsát egy akár csak pár százezer forint névértékű osztalékelsőbbségi részvényt, aminek az Igazi Haszonélvező a tulajdonosa. A vállalat innentől az eredeti tulajdonos neve alatt működik tovább, de a nyereséget lényegében teljes egészében valaki másnak termeli.

A dolognak a cégbíróságon nyoma lehetne, de az ügyintézést itt lazán kezelik, az igazi veszélyt a NAV jelenthetné az érintetteknek, nekik ráadásul a bankok jelentik le automatikusan az adatokat, csakhogy a szabály az, hogy az adóhivatal csak a 25 százalék feletti tulajdonosokat ellenőrzi. A módszer lényege pedig éppen az, hogy itt tizedszázalékos részvénypakettekről van csak szó, így az igazi tulaj a radar alatt marad.

Ha pedig fizikailag kinyomtatják a részvényeket, a tulajdonosváltás végképp észrevétlen marad, hiszen csak a nevet kell átírni egy nyomtatott cetlin.

A G7 konkrét példák sorát hozza, hogy honnan hová áramlottak ilyen módon egész vagyonok - jellemzően az Orbán-család közelébe.

A hivatalosan az egyik leggazdagabb magyar vállalkozónak számító Jellinek Dániel cégbirodalmából 2019 és 22 között például 27 milliárd forint került át Tiborcz István, Orbán vejének cégeihez.

A Soltút nevű, az utóbbi öt évben felfutott építőipari cégtől pedig Mészáros barátjához, Szíjj Lászlóhoz folyt át 50 milliárd forint profit oroszlánrésze. Ezt a céget ezalatt az öt év alatt 150 milliárd forintnyi állami megrendeléssel dobták meg.

De maga Mészáros Lőrinc is ezzel a módszerrel szedi ki a nyereség felét az elvileg a gyerekei tulajdonában álló Fejér B.Á.L. nevű családi cégükből.

Maga Szíjj László is továbbcsorgatja valakinek a Duna Aszfalt profitjának felét, az a pénz egy Minerva nevű alapkezelőbe kerül.