Bergyanszk repterének bombázásával próbálták ki az ukránok az új amerikai rakétáikat

külföld
2023 október 17., 15:35

Az ukrán csapatok kedden rakétacsapást mértek az orosz csapatok ellenőrzése alatt álló Bergyanszk repülőterére, ahol ukrán források szerint 9 orosz helikoptert, légvédelmi rendszereket és lőszertartalékokat semmisítettek meg és több tucat emberrel végeztek. Ez azért is fontos fejlemény a háborúban, mert a Fekete-tenger partján lévő Bergyanszk nagyon messze van a kelet-ukrajnai fronttól, ilyen messzire pedig eddig az ukrán erők nem tudtak ellőni.

Ez viszont megváltozott azzal, hogy Ukrajna hosszas könyörgés után kapott pár ATACMS rakétát az Egyesült Államoktól. A közepes hatótávolságú ATACMS rakéták 190 mérföld, vagyis több mint 300 kilométer távolságra is képesek célpontokat megsemmisíteni, ami azt jelenti, hogy az ukrán tüzérek sokkal messzebbre el tudnak lőni a front mögé, mint eddig bármilyen fegyverrel. A HIMARS mobilis rakétavető rendszerből kilőhető rakéták 56 kilométerrel messzebbre elérnek, mint az ukránok eddig legmesszebb ellőhető rakétái, a repülőgépekről indítható brit Storm Shadow rakéták.

Kijev már több mint egy éve lobbizott az amerikai kormánynál az ATACMS rakétákért, és a Kongresszus is nyomást helyezett Biden elnökre, a törvényhozás ugyanis már tavaly nyáron elfogadott egy kétpárti állásfoglalást arról, hogy ilyen rakétákat kellene küldeni az ukránoknak. A Fehér Ház viszont eddig hezitált, részben azért, mert az ilyen nagy hatótávolságú rakétákkal az ukránok már oroszországi célpontokat is elérhetnek. Szeptember végén azonban Joe Biden biztosította a Fehér Házba látogató Volodimir Zelenszkijt, hogy az ukrán erők megkapják a rakétákat. (Wall Street Journal, AP)