A felnőttként ADHD-val diagnosztizáltak nagyobb valószínűséggel lesznek idős korukban demensek

TUDOMÁNY
2023 október 18., 07:51

Azok, akiknél felnőttként figyelemhiányos hiperaktivitás-zavart (ADHD) diagnosztizáltak, egy kutatás szerint nagyobb kockázatnak lehetnek kitéve a demencia későbbi kialakulásának. A Guardian cikke szerint az eredmények több mint százezer ember orvosi kartonjának vizsgálatából származnak.

Azoknál, akiknél felnőttként ADHD-t diagnosztizáltak, majdnem háromszor nagyobb a kockázata annak, hogy később demenciát diagnosztizálnak náluk. A kutatócsoport 109 218 ember adatait vizsgálta meg, akik átlagosan 57,7 évesek voltak, amikor a vizsgálat 2003 januárjában elkezdődött. Az adataikat nyomon követték 2020 februárjáig, vagy a demencia diagnózisáig, esetleg az elhalálozásukig.

A vizsgálati időszak alatt 730 embernél diagnosztizáltak felnőttkori ADHD-t, közülük 96-nál demenciát is diagnosztizáltak, ami 13 százalékot jelent. Ezzel szemben azoknak, akik nem kaptak felnőttkori ADHD-diagnózist, csak 7 százalékuk lett demens.

Az eredmények arra is utaltak, hogy az ADHD-gyógyszeres kezelés megváltoztatta a képet: „nem volt egyértelmű összefüggés az ADHD és a demencia kockázata között azok körében, akik ADHD-ra szedett pszichostimuláns gyógyszeres kezelésnek voltak kitéve”.

A kutatók azt nem tudták megmondani, hogy az eredmények igazak-e azokra is, akiket már gyerekkorukban ADHD-val diagnosztizáltak.