Az izraeli hadügyminiszter azt ígérte a katonáinak, hogy hamarosan belülről is láthatják Gázát

2023 október 19., 13:40

Netanjahu: A Hamász az új nácik

Rishi Sunak és Benjamin Netanjahu találkozójuk után gyors sajtótájékoztatót tartottak. Netanjahu a konfliktust a jó és a rossz, a modernitás és a barbárság leszámolásaként fogalmazta meg, mondván, hogy Izrael és a világ is a „legsötétebb órája” előtt áll.

Az izraeli miniszterelnök előrevetítette, hogy a háború hosszú lesz, és bár lesznek „hullámhegyek és hullámvölgyek”, Izrael népe soha nem volt egységesebb. Netanjahu a Hamászt és szövetségeseit modern barbároknak titulálta, amelyek a legrosszabb szörnyek a világon. Netanjahu arról is beszélt, hogy a britek 80 évvel ezelőtt a nácik ellen küzdöttek, most pedig a „Hamász az új nácik”, amely ellen közösen kell küzdeniük.

Sunak arról beszélt, hogy Izrael olyasmin megy keresztül, amelyen egyetlen országnak és egyetlen embernek sem kellene, legkevésbé Izraelnek. Rishi Sunak újra kiemelte, hogy támogatja Izrael azon jogát, hogy „a nemzetközi joggal összhangban védekezzen.” Sunak szerint Izrael miniszterelnöke mindent megtesz annak érdekében, hogy elkerüljék a civil áldozatokat a Hamásszal ellentétben. Sunak nem beszélt arról, hogy kik felelhetnek az al-Ahli kórházban történt robbanásért, noha azt a britek is vizsgálják, helyette az áldozatok családjai felé fejezete ki részvétét. (Guardian, BBC)