A német iparkamara szerint az energiaátálláshoz ki kell építeni a hidrogén terjesztési hálózatát

gazdaság
2023 október 20., 13:26

A német ipari és kereskedelmi kamara (DIHK) pénteki közleménye szerint az energiaátálláshoz ki kell építeni az alternatív energiahordozók, ezen belül a hidrogén terjesztési hálózatát is.

A DIHK elnöke szerint a villamos energia szállítási és tárolási infrastruktúrája mellett elengedhetetlenül szükséges a hidrogén terjesztési hálózatának a kiépítése is. Peter Adrian azt mondta: „A vállalkozásoknak szükségük van arra a perspektívára, hogy a hidrogén a jövőben országszerte elérhető lesz, ugyanis ettől függnek a beruházási döntések is.”

Azt mondta, a hidrogén terjesztésére szolgáló csővezeték-hálózat mellett az energiahordozó előállításához szükséges gyártási kapacitás bővítése is elengedhetetlen, de a szövetségi kormány által az idén júliusban 2030-ra megcélzott 10 gigawattnyi hidrogén-előállító kapacitásnak tavaly még alig 1 százalékát sikerült kiépíteni.

Két 40 méteres szélturbina a norvégiai Utsira délnyugati szigetén 2018-ban. A turbinák az apró délnyugat-norvégiai Utsira szigeten zajló projekt részét képezik, aminek a célja, hogy a felesleges szélenergiát könnyen tárolható hidrogénné alakítsák át.
photo_camera Két 40 méteres szélturbina a norvégiai Utsira délnyugati szigetén 2018-ban. A turbinák az apró délnyugat-norvégiai Utsira szigeten zajló projekt részét képezik, aminek a célja, hogy a felesleges szélenergiát könnyen tárolható hidrogénné alakítsák át. Fotó: NINA LARSON/AFP

Robert Habeck gazdasági miniszter szerint a hidrogénszükséglet kb. harmadát Németországban kell majd előállítani, kétharmadát pedig külföldről kell beszerezni. A DIHK vezetője szerint a hidrogén behozatalához is hiányzik a szükséges infrastruktúra. (MTI)