Izraelben már a civilek is fegyverkeznek, Ciszjordániában is forrósodik a helyzet

2023 október 20., 20:02

ENSZ vezető: A rafahi határátkelőnél várakozó szállítmányok eljuttatása élet-halál kérdése

„E falak mögött kétmillió ember van, akik óriási szenvedést élnek át” - mondta Antonio Guterres, az ENSZ főtitkára, aki figyelmeztetett a rafahi határátkelőnél várakozó segélyszállítmányok eljuttatásának fontosságára. „Ezek jelenti a különbséget élet és halál között” - mondta Guterres, aki szerint az a feladatuk, hogy ezeket szállítmányokat a fal egyik oldaláról a másikra juttassák.

Az ENSZ szerint jelenleg 219 teherautó várakozik a határátkelő egyiptomi oldalán. 115 az Egyiptomi Vörös Félhold Társaságé, 104 pedig más országokból származó segélyt szállít.

Joe Biden amerikai elnök szerdán közölte, hogy megegyeztek egyiptomi kollégájával arról, hogy első körben 20, humanitárius segélyt szállító teherautót engednek a Gázai övezetbe. Bár az ENSZ ennél többet - egy tartós humanitárius folyosót - akar, péntek estig még a 20 jármű sem juthatott be. Egyiptom szerint Izrael a felelős, izraeli tiszviselők pedig azt mondták, dolgoznak a felmerült problémák megoldásán, és holnapra már jó eséllyel megindulhat a 20 teherautó. Az egyik ilyen akadály, hogy a gázai oldalon feltehetőleg légicsapások következtében megsérült az út.

A teherautók vizet, élelmiszert és gyógyszereket szállítanak. Vinnének ezen túl üzemanyagot is, de Izrael ennek nem örülne. Izrael azt is kikötötte, hogy a szállítmányoknak nem szabad a Hamász kezérei jutniuk. (CNN)