Izraelben már a civilek is fegyverkeznek, Ciszjordániában is forrósodik a helyzet

2023 október 20., 18:09

Izraelt és a Hamászt is háborús bűnök elkövetelésével vádolja az Amnesty International és a Human Rights Watch

Az elmúlt 48 órában a világ két legjelentősebb emberi jogi szervezete is háborús bűnök elkövetésével vádolta mind a Hamászt, mind Izraelt.

Szemetesek mögött rejtőző ciszjordániai palesztin fiatalok, akik izraeli rendfenntartókkal csaptak össze 2023. október 20-án
photo_camera Szemetesek mögött rejtőző ciszjordániai palesztin fiatalok, akik izraeli rendfenntartókkal csaptak össze 2023. október 20-án Fotó: YURI CORTEZ/AFP

A Human Rights Watch (HRW) vádja a Hamásszal és az Iszlám Dzsiháddal kapcsolatban arra vonatkozott, hogy azok izraelieket és más országok állampolgárait is túszként tartanak fogva. „A civileket, beleértve a gyerekeket, a fogyatékkal élőket és az időseket, soha nem szabadna alku tárgyaként kezelni. Semmilyen sérelem nem indokolhatja senki a túszejtést” - közölte a HRW.

Az Amnesty International öt különböző esetre hívta fel a figyelmet, amikor Izrael állításuk szerint megsértette a nemzetközi jogot, amikor „nem tette meg a polgári lakosság megkímélésre irányuló megvalósítható óvintézkedéseket, vagy olyan válogatás nélküli támadásokat hajtott végre, amelyek nem tettek különbséget a polgári lakosság és a katonai célok között, vagy olyan támadásokat hajtott végre, amelyek polgári objektumok ellen irányulhattak”.

(Guardian)