Izraelben már a civilek is fegyverkeznek, Ciszjordániában is forrósodik a helyzet

2023 október 20., 14:28

Libanon után Ciszjordánia lehet a háború harmadik frontja

Ciszjordániáról a kép alapján meg nem mondanánk, hogy ott nincs háború. Nur Samsz menekülttáborában oktüóber 20-ra virradóra razziázott az izraeli hadsereg.
photo_camera Ciszjordániáról a kép alapján meg nem mondanánk, hogy ott nincs háború. Nur Samsz menekülttáborában oktüóber 20-ra virradóra razziázott az izraeli hadsereg. Fotó: ZAIN JAAFAR/AFP

Egyre több az erőszakos konfliktus Ciszjordániában, mióta Izrael elkezdte bombázni a Gázai övezetet és összecsapott a Hezbollahhal a libanoni határon. A Retuers elemzése szerint egyre nagyobb az aggodalom, hogy a palesztinok lakta terület válhat a háború harmadik frontjává. Az izraeli katonák és telepesek, valamint a palesztinok közötti összecsapásoknak már vannak halálos áldozatai. Október hetedike óta már több mint 80 palesztin halt meg Ciszjordániában, Izrael pedig több mint 900 embert tartóztatott le rajtaütésekben.

A növekvő erőszak mind Izraelnek, mind a nemzetközileg elismert, Ciszjordániában székhellyel rendelkező Palesztin Hatóságnak is egyre nagyobb kihívást jelent. Az izraeli hadsereg magas készültséggel készül a Hamász fegyveresei által esetlegesen elkövetett támadásokra. Palesztin tisztviselők és izraeli elemzők szerint számos tényező hozzájárulhatott a feszültségek fellángolásához, de szerintük a több száz letartóztatás Izrael részéről segíthet a tűzoltásban.

Rámalláh városában a Hamász katonai szárnyát támogató, és a fegyveres ellenállást pártfogoló megmozdulások is voltak. „Adjatok fegyvereket az embereknek! Hadd csapjanak össze. Megmutatjuk, mire vagyunk képesek” - mondta egy 20 éves palesztin a Guardian szerint. Egy izraeli telepesek ellen kampányoló aktivista szerint „gázában elég ideje volt arra [a Hamásznak], hogy katonailag megszervezze magát”, de Ciszjordániában a szervezést „a megszálló [Izrael] napont le tudta szorítani. Nem hagy teret a katonai vagy politikai erők kiépítésére”. (Guardian)