Román nacionalisták Mongóliába küldték a magyarokat az úzvölgyi katonatemetőben

külföld
2023 október 22., 16:57

„Magyarok, menjetek vissza Mongóliába, ahonnan jöttetek”

– szerepelt románul azon a nyíltan magyarellenes feliratú molinón, amivel az úzvölgyi katonatemetőben a román nacionalista szervezetek kb. 200 tagja emlékezett a román hadsereg napján.

A román hadsereg napja (október 25.) alkalmából szervezett felvonulást három nappal korábban, vasárnap tartotta a Nemzet Útja (Calea Neamului) és Ortodox Testvériség (Fratia Ortodoxa) nacionalista szervezet. A felhívásuk szerint így válaszoltak arra, hogy szerintük „a magyar politikai szervezetek óriási nyomást gyakorolnak” a hatóságokra az általuk felállított újabb keresztek eltávolítása érdekében.

Mihai Tarnoveanu, a Nemzet Útja vezetője pár követőjével már hétközben az úzvölgyi temetőbe látogatott. A télre való felkészülésként viasszal és favédőszerrel kenték be a július 8-án önkényesen felállított 151 fakeresztet, amiket a bírósági végzés miatt június végén eltávolított 50 betonkereszt helyére emeltek.

A keresztekre Román hős (Erou roman) feliratú, a román zászló színeivel díszített táblácskákat szereltek, a nagyobb keresztre (románul) „A román hadsereg hőseinek emlékére” felirat került, alsó részére román zászlót tekertek.

A mostani megemlékezésre a Hargita Népe online beszámolója szerint több moldvai megyéből és Bukarestből busszal érkeztek a résztvevők. A helyszínen rendőrök, csendőrök és a rohammentő-szolgálat (SMURD) is jelen voltak.

Barbár magyarok

A Székelyhon tudósítása szerint a felvonuláson a résztvevőknél egy nyíltan magyarellenes molinó is volt, amin helytelen román megfogalmazással és helyesírással a „Magyarok, menjetek vissza Mongóliába, ahonnan jöttetek” felirat állt. Az 1919-es román bevonulásra utalva azt is írták, hogy „Magyarország nincs rajta Európa térképén”.

Továbbá egy összefüggéstelen, helytelen román szöveg is szerepelt rajta, ami magyarul így értelmezhető: „A barbár magyarok rablási szándékkal érkeztek vidékeinkre 1290-ben. Ezután a mongol-magyarok családjaikat is idehozták.” A résztvevőknél a korábban használt „Valami örök. Erdély román föld” feliratot is látni lehetett.

Román hősök

A román zászlókat lengető, többnyire román népviseletbe öltött kb. 200 fős tömeg bevonult a temetőbe, ahol terített asztal várta. A Maszol.ro azt írta, a hangszórókból román katonadalok és a román himnusz zengett. Ortodox szertartást tartottak, és felolvasták azoknak a román hősöknek a névsorát, akiknek a maradványai szerintük az úzvölgyi temetőben nyugszanak. A résztvevők „Jelen!” felkiáltással válaszoltak a nevekre.

A hírportál szerint Mihail Tarnoveanu azt mondta, bármit megtesznek, hogy a fakeresztek a helyükön maradjanak. Európa- és külföldellenes beszédében a külföldi vendégmunkások ellen is felszólalt: „Románia a románoké és a románok hazája is kell maradjon.” Arról is beszélt, hogy a romániai iskolákban háttérbe szorul a román történelem oktatása, és kifogásolta, hogy a zsidók történelméről és a holokausztról tanulnak a diákok. A megemlékezés gyertyagyújtással és közös lakomával folytatódott.

A Székelyhon azt írta, hogy az ünnepség végén a jelenlévők román zászlót húztak fel arra a zászlórúdra, amire augusztus 26-án a Csíkszentmárton község szervezte ünnepségen a sírkertben eltemetett magyar honvédekre emlékezők magyar nemzeti lobogót vontak fel, az a mostani megemlékezés kezdetén már nem volt a rúdon.

A Hargita megyei Csíkszentmártonhoz tartozó, elnéptelenedett Úzvölgye település nemzetközi katonatemetője négy éve vált román-magyar konfliktus helyszínévé. 2019-ben a román hősök napján több ezer román megemlékező erőszakkal nyomult be a temetőbe, hogy részt vegyen a román parcella és emlékmű ortodox felszentelésén, amit több száz székely élőlánccal próbált megakadályozni, sikertelenül.

Az úzvölgyi katonatemetőbe erőszakkal bejutott románok 2019. június 6-án. A temetőben ortodox szertartás keretében felszentelték törvénysértően létesített román emlékművet és parcellát.
photo_camera Az úzvölgyi katonatemetőbe erőszakkal bejutott románok 2019. június 6-án. A temetőben ortodox szertartás keretében felszentelték törvénysértően létesített román emlékművet és parcellát. Fotó: Veres Nándor/MTI/MTVA

A román védelmi minisztériumnak alárendelt Hősök Emléke Országos Hivatal (ONCE) 2019. június 12-én közzétett összegzésében tisztázta, hogy nem Úzvölgyében temették el azokat a román katonákat, akiknek a nevét a román nacionalisták megemlékezésein rendre felolvassák. (MTI)