Kamumunkákra toborozhattak ezreket Paks II kapcsán

belföld
2023 október 24., 06:02

Facebookon közzétett – és azóta jórészt törölt – videókban kerestek romákat a paksi atomerőmű munkálataira. Az egyik videóban például azt állították, hogy jövő nyár elejéig mintegy 2300 emberre lesz szükség az építkezésen. Mint mondták, „több mint 500 segédmunkást” tudnak munkába állítani. A reggel 7 órától este 5 óráig tartó munkákra 1700 forintos órabért ajánlottak. Négy-öt évre szóló munkaszerződést is kínáltak. A jelentkezőktől azt kérték, hogy a megadott e-mail címek valamelyikére küldjék el lakcímkártyájuk, személyi igazolványuk, adó- és tb-kártyájuk másolatát. Volt, aki a Belügyminisztériumra hivatkozva szállást és ellátást is ígért – írja a Népszava. Minderről azonban kiderült: hamis felhívások voltak.

Az Országos Roma Önkormányzatnak (ORÖ) tűnt fel a dolog, nem tudtak ugyanis arról, hogy a Paks 2 beruházásnak jelenleg ilyen komoly munkaerőigénye lenne. Helyi roma vezetőkkel, vállalkozókkal és ORÖ-s politikusokkal Süli János is találkozott. Az atomerőmű bővítéséért felelős volt tárca nélküli miniszter is megerősítette, egyelőre kevés „kiszolgáló munkára” van szükség, amire mégis, azt pár környékbeli ember elvégzi. A roma közéletben terjedni kezdett a hír, hogy a fiktív állásajánlatokkal valójában csak a jelentkezők személyes adatait akarták megszerezni.

Földmunkák a Paksi Atomerőmű meglévő blokkjaitól északra, azon a területen, ahol a Paks II. blokkjai épülnek majd.
photo_camera Földmunkák a Paksi Atomerőmű meglévő blokkjaitól északra, azon a területen, ahol a Paks II. blokkjai épülnek majd. Fotó: Kaufmann Balázs / 444

Lőcsei Lajos, a Momentum roma parlamenti képviselője a paksi munkaerő-toborzás ügyében írásbeli kérdéssel fordult Szijjártó Péterhez, azt tudakolva a külügyminisztertől, van-e tudomása a feltételezhetően jogellenes tevékenységről, milyen intézkedéseket hozott, vagy milyen lépéseket készül tenni a történtek kivizsgálása érdekében. Lőcsei Lajos az ügyészségen tett feljelentést ismeretlen tettes ellen. Lakatos Oszkár, az ORÖ megbízott elnöke arról számolt be a Népszavának, hogy úgy tudja, a jelentkezők száma elérheti a 10-15 ezret.