Márki-Zay Péternek felcsillant a szeme: előválasztás!

belföld
2023 október 26., 11:02

A tavalyi parlamenti választás előtt az ellenzéki pártok előválasztáson választották ki, hogy kik lehetnek azok a bátor, demokrata hazafiak (és lányok), akik az egyes egyéni választókerületben és miniszterelnök-jelöltként legalkalmasabbak arra, hogy önnön kezükkel rombolják le a NER már-már megcsontosodó rendszerét.

Remekül sikerült a dolog: az úgynevezett egyesült ellenzék a 106 egyéni mandátumból 19-et szerzett – ebből 17-et Budapesten –, míg listán 34,44 százalékot kapott. A miniszterelnökjelölt-jelölti előválasztást megnyerő, de a parlamentit csúfosan elbukó Márki-Zayt néhány héttel a szavazás után Gyurcsány Ferenc egy laza mozdulattal ki is tette az ellenzéki pártvezetők „Elnökök” nevű csoportjából („április 4-én Márki-Zay kapott egy olyan értesítést, hogy »Gyurcsány Ferenc eltávolította önt ebből a csoportból«”, ahogy azt a Direkt36 megírta).

Márki-Zay most újratöltené ezt az ellenzéki csodafegyvert. Miskolcon ugyanis, ahol 2019-ben ellenzéki polgármester-jelölt nyert az addigi gimnáziumigazgató Veres Pál személyében, a jövő évi önkormányzati választáson a DK és az LMP saját polgármester-jelöltet indítana, miközben Márki-Zay posztja szerint a többi ellenzéki párt („az ellenzéki pártok többsége”) továbbra is Verest támogatja. Ezért a politikus előválasztást javasolt, mert, mint írja, két ellenzéki polgármester-jelölt „garancia arra, hogy Miskolcnak 2024-től újra fideszes polgármestere és közgyűlése legyen”.

link Forrás

Szerinte ”elrettentő példa” volt a DK önálló indulására a tavaly szeptemberi miskolci időközi választás, ami a Fidesz győzelmét hozta, pozitív példaként említette viszont a tavaly januári jászberényi időközi „fergeteges ellenzéki győzelmét”, mondván: „ott a teljes ellenzék egy lokálpatrióta civil egyesület színeiben állt fel a Fidesszel szemben”. Ezért a Mindenki Magyarországa nevében azt kéri a miskolci ellenzéki pártoktól, hogy egyrészt tegyenek egy utolsó kísérletet a megegyezésre, másrészt ha ez nem jön össze, egyezzenek meg az előválasztásról és annak feltételeiről.