Magyarország sem szavazta meg a humanitárius fegyverszünetet követelő határozatot az ENSZ-ben

háború
2023 október 28., 08:12

Az ENSZ-közgyűlés pénteken nem kötelező érvényű határozatot fogadott el, amivel haladéktalan és tartós humanitárius fegyverszünetet követelnek a Gázai övezetben. Bár az ENSZ-közgyűlési határozatai bár nem bírnak jogilag kötelező erővel, mégis politikai súlyuk van.

photo_camera Az ENSZ közgyűlése a szavazásnál Fotó: YASUSHI KANEKO/The Yomiuri Shimbun via AFP

A dokumentum többek között elítél minden erőszakot az izraeli és a palesztin polgári lakossággal szemben, követeli a túszul ejtett civilek haladéktalan és feltételek nélküli szabadon engedését, valamint a humanitárius segélyszállítmányok akadálytalan bejutását a palesztin térségbe. Valamint határozottan elítéli a palesztin civil lakosság kényszerű áttelepítésére irányuló próbálkozásokat és felszólítja Izraelt, hogy vonja vissza a Gázai övezet északi részének kiürítésére vonatkozó utasítását, miszerint csaknem 1,1 millió helyi lakosnak kellene a déli övezetbe vonulnia.

Az arab országok által kidolgozott, és Jordánia által benyújtott előterjesztést 120 állam támogatta, 45 tartózkodás és 14 ellenszavazat ellenében. Nemmel szavazott többek között Izrael, az Egyesült Államok, Ausztria, Horvátország, Csehország, Nauru és Magyarország is.

photo_camera Fotó: United Nations/Youtube

A Kanada kezdeményezte, hogy a közgyűlési határozatba foglalják bele a Hamász terrorcselekményeinek és a túszejtések elutasítását, valamint elítélését, ez nem kapta meg a megfelelő számú szavazatot. Ajmán Szafadi jordániai külügyminiszter a a szavazás előtt arról írt, hogy az ENSZ Közgyűlés határozata elleni szavazás az értelmetlen háború és öldöklés jóváhagyását jelenti. „Milliók fognak követni minden szavazatot. A történelem fog ítéletet alkotni” - tette hozzá.

Izrael dühösen utasította el a határozatot. Gilad Erdan izraeli ENSZ-nagykövet egyenesen azt mondta a szavazás után, hogy az ENSZ többé egy cseppnyi legitimitással vagy jelentőséggel sem rendelkezik. (BBC/MTI)