A német Siemens vezére azzal riogat, hogy ha ők kiesnek a Paks 2.-projektből, jönnek a kínaiak, márpedig „Paks közelebb van, mint Csernobil”

gazdaság
2023 október 30., 12:33

A német Siemens Energy felügyelőbizottságának elnöke, Joe Käser a Welt am Sonntagnak adott interjút, amelyben a cég németországi problémái mellett – olyan pocsékul megy a szélerőművi szektoruk, hogy a napokban a német államtól kértek segítséget – a magyarországi atomerőműves projektjükről is beszél. A magyar állammal kötött megállapodásuk értelmében ugyanis a Roszatom beruházásában épülő Paks 2. irányítástechnikáját a német cégnek kellene leszállítania.

Csakhogy a helyzet több szempontból is bonyolult. Hiába van ugyanis a Siemensnek 2019 óta érvényes szerződése a Roszatommal, az irányítástechnikai rendszerről, a német kormány a zöldpárti ellenállás miatt nem adja ki az exportengedélyt, emiatt nem a cég nem tudja teljesíteni a technológiai exportot.

Az interjút szemléző Portfolio.hu felidézi: a német nehézségek miatt a magyar kormány az elmúlt hónapokban azzal próbálkozott, hogy a francia Framatome szerepe nőjön meg a projektben. Azonban „egyelőre kérdéses, hogy az irányítástechnikai rendszert hogyan tudná teljesíteni a cég a háttérbeli német-francia együttműködés keretében, hiszen az kettős felhasználású technológiának minősül, így az oroszellenes szankciók tükrében is vizsgálni kell.”

Käser később kereken kimondta (nem sokkal a magyar kormánydelegáció pekingi látogatása után): ha a Roszatom nem tudná megépíteni a Paks 2.-t a német blokkolás miatt – amiért a magyar kormány gigantikus kártérítésért is perelhetne –, akkor az alternatíva

„az lenne, ha a kínaiak lépnének be, és szállítanák le a vezérlését az atomerőműbe. Ami sokkal közelebb van Németországhoz, mint annak idején Csernobil volt”.

A német szakember – aki azt is elmondta, hogy a jövőre hagyott, felelősen nem tárolható nukleáris hulladék miatt ő a jelenlegi atomenergia-felhasználásnak nem híve, az nagyon komoly dilemmát okoz neki – ezzel tehát egyenesen arra utalt, hogy a kínai technológia nagyon súlyos nukleáris katasztrófa kockázatát hordozza magában.