Kitört egy víz alatti vulkán, Japánnak lett egy új szigete

külföld
2023 november 09., 07:35

Körülbelül 100 méter átmérőjű új sziget jelent meg Japán partjainál, egy víz alatti vulkán kitörése után Iwoto sziget közelében, Tokiótól mintegy 1200 kilométerre délre.

A vulkánkitörések igen intenzívek voltak, szakértők szerint az apró sziget egy kitöréssorozat után bukkant fel, amely októberben kezdődött a Csendes-óceán nyugati részén található Ogaszavara-szigetekhez tartozó Iwoto közelében.

link Forrás

A térség hozzá van szokva a drámai vulkánkitörésekhez, Japánnak 111 aktív vulkánja van. Ha a kitörések folytatódnak, az új sziget tovább nőhet, de akár el is tűnhet - ahogy az 1904-ben, 19014-ben és 1986-ban is megtörtént, amikor hasonló módon létrejött szigetek nyom nélkül tűntek el újra az erózió következtében. A hamuból és kőzetdarabokból álló új szigetek ugyanis nehezen tudnak ellenállni a hullámok folyamatos csapásainak. Viszont a folyamatos vulkáni tevékenység következtében létrejövő lávafolyamok akár keményebb, tartósabb felületet is alkothatnak, amely már képes ellenállni a víz erejének.

2013-ban egy hetekig tartó vulkánkitörés-sorozat hozott létre egy olyan új szigetet, ami egy másik, már meglévő szigettel egyesülve ideiglenesen Snoopy alakját vette fel.

link Forrás

Idén év elején japán geográfusok jelezték: bár eddig úgy tudtuk, hogy Japán 4 fő szigetből és mintegy 6000 sokkal kisebb, többnyire lakatlan szigetcsoportból áll, valójában ennek a duplájáról van szó. A Japán Térinformatikai Hatóság a digitális térképészeti technológia segítségével összesen 14 125 szigetet azonosított, ami 7 273-mal több, mint korábban gondolták.

Ám miközben Japán a vulkánkitöréseknek köszönhetően időről időre szert tesz új szigetekre, időnként el is veszít néhányat. Ez történt például a mindössze 1,4 méter magas, lakatlan Esanbe Hanakita Kojimával is, a hokkaidói parttól nem messze található szigetet ugyan 1987 óta senki se látta, a japán kormány mégis nevet adott neki 2014-ben. Igaz, leginkább azért, hogy a környék szigeteinek egy részét a II. világháború óta magáénak tekintő Moszkvának jelezze: el a kezekkel Esanbe Hanakita Kojimától.

2018-ban azonban a környékre érkezett Hiroshi Shimizu író, aki történetesen épp Japán rejtett szigeteiről készített képeskönyvet. Erről a bizonyos rejtett szigetről viszont már nem nagyon írhatott semmit, olyannyira elrejtődött ugyanis, hogy nyoma sincs már sehol.

via Guardian