Közel fél Celsius-fokkal melegebb volt az idei október, mint a tavalyi

természet
2023 november 09., 10:17

Az idei év gyakorlatilag biztos, hogy az elmúlt 125 ezer év legmelegebbje lesz, miután az adatok szerint a múlt hónapban volt a valaha mért legmelegebb október, írja Reuters az Európai Unió Föld-megfigyelési programja, a Kopernikusz (C3S) alapján. A múlt hónap hatalmas, 0,4 Celsius-fokos különbséggel döntötte meg a korábbi, 2019-es októberi hőmérsékleti rekordot, mondta Samantha Burgess, a C3S igazgatóhelyettese, aki az októberi hőmérsékleti anomáliát nagyon szélsőségesnek minősítette.

photo_camera Fotó: INDRANIL ADITYA/NurPhoto via AFP

A felmelegedést továbbra is leginkább a fosszilis tüzelőanyagok, az olaj a szén és a gáz elégetéséből származó gázok kibocsátásának köszönhetjük, valamint az El Nino időjárási jelenségnek. Globálisan októberben a levegő átlagos hőmérséklete 1,7 Celsius-fokkal volt melegebb, mint az iparosodás előtti időszakban (1850-1900), írja a lap.

Az intézet adatállománya 1940-ig nyúlik vissza. „Ha a mi adatainkat kombináljuk az ENSZ éghajlat-változási tudományos testületének (IPCC) adataival, akkor azt mondhatjuk, hogy ez az elmúlt 125 ezer év legmelegebb éve” – mondta Burgess. Az IPCC hosszabb távú adatai jégmagokból, a fák évgyűrűiből és a korall-lerakódásokból származnak. Október előtt csak 2023 szeptemberében fordult elő, hogy egy hónap ilyen nagymértékben megdöntötte a hőmérsékleti rekordot.