Engedély nélküli beépítéssel vádolja az I. kerület a Pénzügyminisztériumot

építészet
2023 november 10., 09:16

A cikk megjelenése utána Pénzügyminisztérium közölte: „Álhír, hogy a Pénzügyminisztérium engedély nélkül épített be egy 400 m2-es területet, ezzel szemben tény, hogy a beruházás során minden a szükséges engedélyek birtokában és a vonatkozó jogszabályok betartásával történik. Nem felel meg a valóságnak az sem, hogy egyeztetés nélkül történt a beépítés, ezzel szemben jegyzőkönyvekkel alátámasztható tény, hogy az I. Kerületi Önkormányzat az építési folyamat valamennyi lényeges, közterületet érintő részéről időben és folyamatosan értesült. A rekonstrukcióval a budai Vár egyik meghatározó épülete menekült meg a pusztulástól, visszakapja méltó, eredeti állapotát, méretét és funkcióját. A helyreállítással több mint 10 ezer négyzetméteren újul meg az épület és annak környezete.”

A Pénzügyminisztérium mindenféle engedély és előzetes egyeztetés nélkül épített be kerületi közterületet a kiemelt beruházás leple alatt” - mondta V. Naszályi Márta a Népszavának. Az I. kerületi polgármestere szerint jelentős túlépítésre akkor figyeltek fel, amikor a kerület felülvizsgálta a minisztérium területrendezési kérelmét. „Az ingatlan értékbecslése megtörtént, a magyar állam 207 millió forintot fizet a közterületekért.”

A kormány 2017-ben döntött úgy, hogy felújítja az egykori pénzügyminisztérium 1908-as épületét, és újra oda költözteti az intézményt. A K-Monitor számításai szerint ennek költségei már 100 milliárd felett járnak, ami hozzávetőleg az atlétikai VB, vagy egy új metróvonal árának a harmadának felel meg. A kormány úgy számol, hogy az épület lesz a 2024-es magyar EU elnökség egyik helyszíne lesz.

Az egyik csütörtöki előterjesztésből kiderült, hogy az új pénzügyminisztérium épülete 412 négyzetméterrel nagyobb lett az épület az eredetinél, és ezzel önkormányzati területeket vettek el bármiféle engedély nélkül. A kormány most átadna 25 négyzetmétert két részletben a Szentháromság tér közelében, így az önkormányzati tulajdonvesztése 387 négyzetméterre mérséklődik.