Nyomasztó videókat futtatott fizetett hirdetésként a magyar kormány a lengyel választóknak

propaganda
2023 november 13., 12:53

Ez az egyik videó, amelyet lengyel választóknak promotált a magyar kormány a lengyel választási kampányban. Az anyagban látott felvételeket a határon elhelyezett rendőrségi kamerák készítették, aláfestő zenének egy meglehetősen nyomasztó darabot választottak, és angolul hangzik el benne az üzenet: Magyarország megvédi a határait, de Brüsszelből akadékoskodnak.

link Forrás

Volt egy másik videó is. Az egyiket szeptember 28. és október 11., a másikat október 10. és 24. között, a lengyel választási kampány hajrájában finanszírozta a magyar kormány a lengyel közönségnek a Google felületein, elsősorban a Youtube-on.

A lengyel Tygodnik Powszechny azt írja a Rogán Antal vezette Miniszterelnöki Kabinetiroda állta a hirdetések számláit. Azok ugyanakkor nem voltak politikai hirdetésként megjelölve, így az sem derül ki, pontosan mennyit költöttek el rájuk. A lengyel lap azt írja, ha a PiS valóban elfogadta a Fidesz online kampányát, akkor azzal kijátszhatták a lengyel választási törvényt. Azaz egy szürkezónában kavarhattak, hisz a videókban nincs konkrét választásra felbújtó szöveg vagy utalás, ám a bevándorlás a választáson aztán elbukó PiS egyik központi kampánytémája volt.

(via HVG)