Erdogan: Izrael terrorállam, az izraeli telepesek terroristák

háború
2023 november 15., 16:13

Izrael terrorállam, Törökország azon fog dolgozni, hogy az izraeli telepeseket nemzetközileg is terroristának ismerjék el, mondta Recep Tayyip Erdogan török elnök szerdán Kairóban, ahol gázai segélyszállítmányokról tárgyalt Khalid Abdel Ghaffar egyiptomi egészségügyi miniszterrel. Megismételte azt a kijelentését is, hogy a Hamász nem terrorszervezet,

„csak egy palesztinok által megválasztott politikai párt”.Erdogan egy október végi palesztinpárti tüntetésen kezdte hangoztatni, hogy Izrael megszálló állam, a Hamász pedig nem terrorszervezet – emiatt Izrael azonnal elrendelte a török diplomaták kiutasítását. A Gázában gyakorlatilag egyeduralommal kormányzó és Ciszjordániában is egyre nagyobb befolyással bíró Hamászt a világ legtöbb demokratikus országa terrorszervezetként tartja számon, köztük az Egyesült Államok, az Európai Unió, az Egyesült Királyság és Ausztrália is.

Az iszlamista fegyveres csoport pont emiatt hivatalosan nem elszámoltatható és nem vonható felelősségre úgy, mint egy párt vagy egy nemzeti hadsereg.

photo_camera Illusztráció: Adem Altan/AFP

Erdogan és Ghaffar arról is egyeztethetett, hogy a gázai–izraeli háború néhány sérültjét Törökországba szállítsák. Egyúttal a török elnök felszólította a háború miatt legtöbbet hibáztatott izraelit, Benjamin Netanjahu miniszterelnököt, hogy nyilvánosan jelentse ki, van-e Izraelnek atombombája.

Izrael sosem hozta nyilvánosságra, hogy rendelkezik-e nukleáris fegyverekkel; a háború kezdetekor egy kormánytisztviselő viszont azzal fenyegetőzött, nem kizárható, hogy nukleáris fegyvert vetnek be a Gázai övezetben.

(via Guardian)