28, veszélyeztetett gázai koraszülöttet vittek át Egyiptomba

külföld
2023 november 20., 19:52

A legnagyobb gázai kórházból kimenekített, 28 koraszülöttet Egyiptomba vitték sürgős ellátásra, közben a palesztin hatóságok és a WHO szerint 12 ember meghalt egy másik gázai kórházban, amit izraeli tankok vettek körül – írja a Reuters.

Az újszülöttek az észak-gázai Al-Sifa kórházban voltak. Itt több is meghalt, miután az inkubátoraik leálltak az egészségügyi szolgáltatások összeomlása közben, amikor Izrael katonai támadást indított Gáza városa ellen.

Az izraeli erők a múlt héten elfoglalták az Al-Sifát, mondván, hogy felkutassák a Hamász alatta futó alagúthálózatát. A betegek, az egészségügyi személyzet és a lakóhelyüket elhagyni kényszerültek százai hagyták el az Al-Sifa kórházat a hétvégén, az orvosok azt mondták, hogy a katonák kiküldték őket, Izrael pedig azt állította, hogy önként távoztak.

A csecsemőket vasárnap a Hamasz által uralt Gázai övezet déli határán fekvő rafahi kórházba vitték, így az állapotukat az Egyiptomba átszállítás előtt stabilizálni tudták. A WHO vezetője, Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz elmondta, hogy 12 csecsemőt Kairóba szállítottak. A WHO szóvivője szerint az összes csecsemő „súlyos fertőzésekkel küzdött”.

photo_camera Fotó: Palestine Red Crescent/Anadolu via AFP

Nyolc csecsemő halt meg azóta, hogy a kórház orvosai a hónapban nemzetközi riasztást indítottak 39 koraszülött miatt, akiket az újszülött osztályon veszélyeztetnek a fertőzések, a tiszta víz és a gyógyszerek hiánya. (Reuters)