Berlinben lebegő mágnesvasútat építenek

külföld
2023 november 20., 11:52

Berlinben lebegő mágnesvasútat fognak tesztelni, erről a várost vezető CDU-SPD koalíció állapodott meg. Egyelőre egy öt-hét kilométeres tesztpályát építenek majd. A teljes projekt 80 millió euró körüli költséggel számolható.

Dirk Stettner, a CDU frakcióvezetője azt mondta, egy mágnesesvasút viszonylag olcsón megépíthető, és sokkal gyorsabban megvalósítható, mint például egy metróvonal. A vasútnak autonóm módon, azaz mozdonyvezető nélkül kellene működnie, és képes lenne utasok és áruk szállítására egyaránt.

Ez egy kínai mágnesvasút illusztrációnak.
photo_camera Ez egy kínai mágnesvasút illusztrációnak. Fotó: JIANGCHAO/Xinhua via AFP

Az erre szánt költség nem szerepel a következő két évre szóló kettős költségvetés tervezetében - a vonalat az úgynevezett speciális klímaalapból kívánják finanszírozni. A lehetséges útvonalat és az építkezés megkezdésének pontos időpontját nem jelölték még meg.

Először 1984 és 1991 között tesztelték az úgynevezett M-Bahnt, egy mágnesvasútat, ami a Gleisdreieck és a Tiergartenben található Kemperplatz között futott egy tesztútvonalon. A próbaüzem azonban a berlini fal leomlása után megszűnt, és a létesítményeket leszerelték, hogy helyet csináljanak a 2-es metróvonal bővítésének.

(ARD Tagesschau)