13 év után a hollandok ma új miniszterelnököt választanak, aki akár nő is lehet

külföld
2023 november 22., 06:32

Szerdán általános választást tartanak Hollandiában, ahol 26 párt verseng a parlamentbe jutásért. Az már biztos, hogy Mark Rutte 13 év után távozik a kormányfői posztról.

Összesen 13 millió szavazót várnak reggel fél nyolc és este 9 között a szavazóurnákhoz. Négy nagy párt emelkedik ki a többi közül, de jó eséllyel szétaprózódnak a szavazatok.

Mivel a legutolsó közvélemény-kutatás azt jelezte, hogy a Geert Wilders vezette szélsőjobboldali Szabadságpártja (PVV) támogatottsága nőtt, a kampány utolsó napjait a taktikai szavazásról és a lehetséges koalíciós megállapodásokról szóló vita jellemezte. A PVV nyíltan bevándorlásellenes, betiltaná az iszlám iskolákat, a mecseteket és a Koránt.

Ha azonban a liberális Szabad Demokrata Néppárt (VVD) nyer, akkor Dilan Yeşilgöz-Zegerius lehet Hollandia első női miniszterelnöke. Yeşilgöz-Zegerius egy rádióbeszélgetésben kijelentette, hogy ha Wilders többséget szerezne, amire egyébként csekély esélyt lát, akkor hajlandó lenne vele együtt dolgozni, amire még nem volt precedens. Dilan Yeşilgöz-Zegerius egykori menekültként a bevándorlási törvény szigorítását látja szükségesnek.

photo_camera Középpen Dilan Yeşilgöz-Zegerius és Geert Wilders. Fotó: REMKO DE WAAL/ANP via AFP

A legfrissebb felmérések szerint a PVV mandátumainak számát 10-ről 27-re tudta növelni a 150-ből, így szorosan a VDD mögött áll, ami a felmérések szerint 29 mandátumot szerezhet meg.

Frans Timmermans az EU-ból tért haza a holland politikába. Ő a Zöld Baloldal/Munkáspárt vezetőjeként óva inti a választókat, hogy a szélsőjobbra szavazzanak.

Egy új, jobbközép párt, a Pieter Omtzigt által vezetett Új Társadalmi Szerződés szintén kizárta az együttműködést a szélsőjobboldallal.

2023. július 7-én nyújtotta be Mark Rutte miniszterelnök a lemondását, miután a koalícióban részt vevő pártoknak nem sikerült megállapodniuk az országba érkező menedékkérők kezeléséről. Mark Rutte még aznap bejelentette, hogy nem indul újra a kormányfői posztért. Kormánya a parlamenti választások napjáig ügyvivői minőségben látja el feladatait. (Guardian)