Folytatódó brüsszeli magyar cirkuszolásról írt a Politico

külföld
2023 november 22., 13:22

Orbán Viktor emeli a tétet, írja az aktuális magyar-uniós viszonyról szóló cikkében a Politico. A Charles Michelnek, az Európai Tanács elnökének írt levelét ismertetik, amelyben azzal fenyegetőzik, hogy kisiklatja az Ukrajnáról szóló tárgyalásokat, ha az uniós vezetők nem kezdenek stratégiai megbeszélésbe a Kijevvel kapcsolatos politikájukról. Az ukrajnai harctéri helyzet miatt sürgősnek nevezte a megbeszélést a levélben, és azt írta: addig nem születhet döntés a csatlakozási tárgyalások megkezdéséről, az Ukrajnának nyújtandó pénzügyi támogatásról vagy a további oroszellenes szankciókról.

A lap szerint Orbán az Ukrajnának nyújtott európai támogatást az Egyesült Államokhoz köti, felvetve, hogy ha az USA visszaveszi Ukrajna segélyezését, akkor Európában miért lenne az megkérdőjelezhetetlen. „Természetesnek vehetjük-e az Egyesült Államok folyamatos támogatását? Hogyan képzeljük el Európa biztonsági architektúráját a háború után?” – kérdezte a levélben.

A Politico szerint a magyar kormányfő azért fokozza a feszültséget, mert igyekszik a lehető legnagyobb befolyást szerezni a 13 milliárd eurós uniós támogatással kapcsolatban, amelyet a Bizottság jogállamisági reformokról szóló döntéséig továbbra is blokkolnak.

Egy uniós diplomata szerint Magyarország minden Ukrajnával kapcsolatos döntést „csapdába ejtett” a vétóval való fenyegetéssel,

így a Politico szerint egyes országok már arról beszélnek, hogyan lehetne Magyarországot megkerülni, ha a magyar kormány úgy dönt, hogy használja a vétójogát Ukrajnával szemben. A lap diplomata forrása azzal érvelt, hogy az ilyen lépések aláásnák az EU egységét, és elhamarkodottnak tűnhetnek, de úgy tudja, hogy többek között felmerült már a katonai segélyekről szóló kétoldalú megállapodásokra való áttérés ötlete.

A lap kiemelte a cikkében, hogy mindeközben továbbra sem kap pénzt Magyarország, és az európai parlamenti képviselők, miután kedden Strasbourgban áttekintették, hogy Magyarország milyen eredményeket ért el a jogállamiságot és az igazságszolgáltatás függetlenségét fenyegető veszélyek leküzdésében, azt kérték a Bizottságtól: addig ne adja ki a befagyasztott pénzeszközöket, amíg Budapest nem teljesíti az összes feltételt.

Számos képviselő aggodalmát fejezte ki, hogy Magyarország Ukrajnával zsarolja az Európai Bizottságot, és hogy a Bizottság az Ukrajnának nyújtott támogatásért cserébe felszabadítaná a Magyarországnak szánt pénzt. Didier Reynders igazságügyi biztos azonban megnyugtatta az EP-t, hogy a szükséges változtatások hiányában nem megy pénz Magyarországra. A kormánypárti magyar EP-képviselők viszont az EU-t vádolták azzal, hogy a pénzek visszatartásával zsarolni próbálja Budapestet: „Soha nem volt cél a megállapodás, ez színtiszta zsarolás” – mondta Hidvéghi Balázs, míg Deutsch Tamás a Brüsszel zenéjére táncolásról a szuverenitás védelméről beszélt.