Orbán korábbi energetikai államtitkára szerint szuperolcsó lehet a magyar áram, a kormányon múlik, hogy mikortól

gazdaság
2023 november 26., 07:43

A héten felszabadított egymilliárd eurós európai uniós támogatás célja az, hogy a magyar lakosságot segítse az energiahatékonyság növelésében, hogy tudatosuljon az emberekben: az energia ára napközben is változhat – mondta Holoda Attila energetikai szakértő, a második Orbán-kormány államtitkára az Economx.hu-nak.

A Bizottság a pénzt azután szabadította fel, hogy a kormány vállalta a rezsicsökkentés átalakítását, hogy a lakossági fogyasztók és a mikrovállalkozások dinamikus árképzéssel köthessenek önkéntes villamosenergia-vásárlási szerződést. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a rezsivédett ellátás mellett önkéntes alapon olyan energiakereskedővel is szerződést köthetnek a háztartások, amelyek dinamikusan árazott villamosenergiát szolgáltatnak, így például azok a rövid időszakok is kihasználhatók, amikor a napelemek túltermelnek és épp nagyon alacsony a villamosenergia ára, írja a lap.

photo_camera Holoda Attila

A szakértő szerint egyáltalán nem véletlen, hogy az Európai Bizottság épp a REPowerEU kapcsán kezdett lazítani. Az okosmérő, illetve a dinamikus árképzés megvalósítása - amit már a 2011-es energiastratégiában is tervbe vettek - most új lendületet kaphat, miután eddig semmi nem történt az ügyben. Napsütéses időszakban például több áramot termelünk, így a túlkínálat miatt csökken az energia ára, okosmérővel, okoskapcsolókkal megvan a lehetőség arra, hogy ki tudjuk használni a napközbeni árcsökkenéseket, és nagyon olcsón tudjunk áramot venni.

Holoda szerint most a kormányra vár, hogy az önkéntes villamossági szerződések jogszabályi kereteit megalkossák. A kabinet feladata, hogy meghatározza, ki vehet részt ebben a programban, milyen formában érintheti a rezsicsökkentést – amiről a szakértő korábban azt mondta: a kormány azzal „tudatosan megtévesztette a magyarokat, amivel hosszútávú és szinte jóvátehetetlen nehézségeket okozott” –, illetve hogyan köthetnek szerződést a szolgáltatók a lakossági ügyfelekkel. A kormány azt vállalta a Brüsszel által elfogadott tervben, hogy 816 ezer okosmérőt szerelnének fel, ami a körülbelül négymillió háztartásból kiindulva igen komoly mennyiség.