Pontosan tudja a Belügy, mennyire súlyos problémát jelentenek a kórházi fertőzések, de inkább nem beszélnek róla

Egészségügy
2023 november 28., 10:50

Hiába állította az ellenkezőjét, tudomása volt és van a Belügyminisztériumnak arról, mennyire súlyos problémát jelentenek a kórházi fertőzések – ez derül ki egy dokumentumból, ami a Direkt36 birtokába jutott.

Az iratot jegyző Országos Kórházi Főigazgatóság (OKFŐ) és a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) elismeri, hogy az egészségügyi vezetés nem vizsgálta a fertőzések alakulását az egyes kórházakban, a probléma nincs megfelelően monitorozva, hiányzik az országos adatbázis ahhoz, hogy követhető legyen, milyen intézkedésekre volna szükség, és azok milyen eredményre vezetnek.

Pintér Sándor, az egészségügyi rendszerért is felelős belügyminiszter miniszteri meghallgatásán 2023 november 14-én
photo_camera Pintér Sándor, az egészségügyi rendszerért is felelős belügyminiszter miniszteri meghallgatásán 2023. november 14-én Fotó: Németh Dániel/444

De még a részletes adatok hiányában is pontosan azonosítja a jelentés, hogy milyen lépésekre volna szükség a helyzet javítása érdekében. Ilyen például, hogy az infekciókontroll-program kellő támogatást kapjon, történjen meg az antibiotikum-fogyasztási adatok feldolgozása és kiértékelése; hogy minél több mintavételre van szükség, ami segít detektálni a fertőzéseket.

A Direkt36 kórházi fertőzésekről szóló cikksorozatának illetve dokumentumfilmjének egyik meghökkentő találata, hogy mennyire kevés ilyen mintavétel történik Magyarországon európai összevetésben.

A teendők közt szerepel többek közt a szakemberhiány kezelése és a kórházi higiénia erősítése is, részben a takarítók és más személyzet betanításán és rendszeres képzésén keresztül.

Az is kiderül az iratból, hogy a minisztérium, ha már lépni kell, szeretné olcsón megúszni a dolgot: rövidtávú programokra fókuszálnának, amik tekintettel vannak az ellátórendszer kapacitásaira, a humánerőforrások végességére és az egyágyas kórtermek hiányára.

Az iratot, amiben mindez szerepel, a belügyminiszter, Pintér Sándor maga is aláírta.

A cikk felidézi, hogy Takács Péter egészségügyért felelős államtitkár a Direkt36 oknyomozó riportsorozata és filmje után sem ismerte el a kórházi fertőzések jelenségének súlyosságát. Pintér állítólag egy MOK-képviselőkkel közös találkozón ellenben nem tagadta, hogy a Covid-járvány óta a fertőzések helyzete romlik, sőt, arról is említést tett, hogy lépéseket kell tenni, de erről nyilvánosan nem beszélt.

A Direkt36 cikksorozata ezen a linken, a témában készült dokumentumfilmjük itt tekinthető meg. (Direkt36)