100 éves korában meghalt Henry Kissinger

GYÁSZ
2023 november 30., 05:23

Fél évvel századik születésnapja után meghalt Henry Kissinger – írja a CNN. Az amerikai történelem egyik legbefolyásosabb és legvitatottabb külpolitikai szereplője volt: diplomata, történész, politikus, az Egyesült Államok külügyminisztere.

Henry Kissinger akkori amerikai külügyminiszter 1976, augusztus 10-én Franciaországban.
photo_camera 1976-ban Fotó: AFP

Külügyminiszterként Richard Nixon kormányában lépett hivatalba, majd miután Nixon 1974-ben a Watergate-botrány miatt lemondott, és Gerard Ford lett az elnök, Kissinger még három évig vezette az amerikai diplomáciát.

1973-ban, még külügyminisztersége idején kapta meg a Nobel-békedíjat, miután befejeződött a vietnámi háború.

Henry Kissinger 1923-ban született Heinz Alfred Kissinger néven a németországi Fürthben. Zsidó származásuk miatt családja 1938-ban New Yorkba menekült a náci Németországból, Kissinger 1943-ban kapott amerikai állampolgárságot. 15 éves kora óta élt az Egyesült Államokban, ennek ellenére egész életében német akcentussal beszélte az angolt.

1943-ban a New York-i Főiskola hallgatójaként német tolmácsként dolgozott a belső elhárítás egyik alakulatánál, majd a Harvardon tanult, ahol summa cum laude végzett 1950-ben. Doktoriját 1954-ben szerezte meg, disszertációját Metternichről írta. Tanulmányai után is a Harvardon maradt, közben pedig egyre több nagyobb állami szervezet tanácsadója lett.

Külpolitikai tanácsadója volt Nelson Rockefellernek az 1960-as, 64-es és 68-as elnökválasztásokon, majd Richard Nixon 1968-as győzelme után nemzetbiztonsági tanácsadó, később pedig külügyminiszter lett.

Nagy szerepe volt az Egyesült Államok és a Szovjetunió majd Kína közeledésében is, Kissingernek sikerült diplomáciai nyomást gyakorolnia a Szovjetunióra, amikor 1971-ben kétszer is Kínába utazott, ahol Csou En-laj miniszterelnökkel tárgyalt. Ezek a látogatások alapozták meg Nixon 1972-es kínai látogatását, ami akkoriban hatalmas diplomáciai sikernek számított.

1973-ban a jom kippuri háború befejezése után Kissinger vezette a béketárgyalásokat Izrael és a háborút meglepetésszerűen kirobbantó, majd hamar elvesztő egyiptomi és szíriai, akkori államszövetség között.

Ellentmondásos megítélése részben a chilei belpolitikába történt burkolt beavatkozásának köszönhető: Kissinger volt az is, aki támogatta az Augusto Pinochet által vezetett chilei katonai puccsot, ami közben 1973-ban a szocialista fordulatot ígérő Salvador Allende eltűnt, majd holtan került elő. Halálának körülményei máig nem tisztázottak, ahogy Kissinger pontos szerepe sem ebben az amerikai beavatkozásban.

photo_camera Fotó: HIROSHI ARIMITSU/The Yomiuri Shimbun via AFP

Kissinger halálig aktív volt, 2023 nyarán is közös sajtóeseményen méltatták egymást Hszi Csin-Pinggel, a Kínai Népköztársaság elnökével Kínában, ahol a kínai védelmi miniszterrel is találkozott.

A kínai elnök a találkozón régi barátként hivatkozott Kissingerre, akit ugyanabban az épületben fogadott, ahova 1971-es első látogatásakor érkezett amerikai külügyminiszterként. „Kína nem felejti el régi barátait, és a kínai-amerikai kapcsolatok mindig Henry Kissinger nevéhez fognak kapcsolódni” – mondta Hszi Csin-Ping.