Úgy osztogatott uniós pénzeket a Külügyminisztérium, hogy még a szabályozási keret sem volt kész

belföld
2023 december 01., 15:07

Rendkívül súlyos szabálytalanságokat állapított meg a Brexit Alkalmazkodási Tartalékból (BAR) nyújtott uniós támogatások körül az Állami Számvevőszék (ÁSZ), írja a hvg.hu. A BAR-ból olyan vállalkozásokat kompenzálhatnak, amiknek jelentős anyagi kárt okoz az Egyesült Királyság kilépése az Európai Unióból.

photo_camera Fotó: Illyés Tibor/MTI/MTVA

A támogatás keretösszege 5 milliárd euró, ebből Magyarország 57,2 millió eurót, átszámítva körülbelül 24 milliárd forint kap. A pénzeket a tagállamok előfinanszírozzák, a kedvezményezetteknek az adott tagállam kifizeti a megítélt támogatást, majd később számol el az EU-val.

Az ÁSZ azt vizsgálta, hogy a Külgazdasági és Külügyminisztérium, mint irányító hatóság és a HEPA Magyar Exportfejlesztési Ügynökség Nonprofit Zrt. a jogszabályi előírásoknak megfelelően bonyolította-e le a pályázatokat.

A 2021 elejétől 2023 közepéig terjedő időszakból ellenőriztek 15 projektet, ebből 13-nál találtak szabálytalanságot.A BAR lebonyolításához a szabályozási keretet a KKM csak 2023. április végére alakította ki teljeskörűen, miközben 2021-ben és 2022-ben is jelentek meg pályázati felhívások. Úgy bonyolították le a pályázatokat, hogy még a szabályozási keret sem volt készen.

A KKM és a HEPA Zrt. BAR pályázatokról való döntése nem megfelelően történt, írja az ÁSZ jelentése. 12 projekt esetében szabálytalanul fogadták be a támogatási kérelmeket, mert a cégeknél nem volt hitelt érdemlően igazolt a brexitkár, és így nem feleltek meg a pályázati kiírás feltételeinek.

A KKM a 15 ellenőrzött projektből 13 projekt esetében szabálytalanul bocsátotta ki a támogatói okiratokat, ezek miatt a támogatások kifizetése sem volt szabályos. Az ellenőrzött 13 projektre összesen 1,2 milliárd forint összegben szabálytalanul fizettek ki támogatásokat. Előfordulhat, hogy az Európai Bizottság nem hagyja jóvá a támogatott projektek finanszírozását, így a kifizetett támogatások a hazai költségvetést fogják terhelni, írja a hvg.A BAR-támogatásokra összesen nyolcvan cég pályázott sikeresen. A második legtöbbet a Mészáros Lőrinc érdekeltségéhez tartozó Kall Ingredients Kft. kapta, ami a Szolnok mellett található tiszapüspöki izocukorgyárat működteti. A társaság a brexit miatt elszenvedett kára ellentételezéseként több mint egymilliárd forintot kap, ami megközelíti a gyár 2020-as nyereségének összegét.

Matolcsy Ádám cége is nyert 308 milliót, ami a 2020-ban elért profitjának a tizenhétszerese. Nem maradt ki Matolcsy jó barátja, Száraz István sem, 2020-ban vásárolt cége 375 millió forintot kapott. A Matolcsy-crew felemelkedéséről Magyar Jeti részt is készítettünk:

link Forrás