Zelenszkij először beszélt a nyári ellentámadás sikertelenségéről

háború
2023 december 01., 14:20

„Tény, a háború egy új szakaszába léptünk. A tél várhatóan megnehezíti a harcokat, miután a nyári ellentámadás a fegyver- és emberhiány miatt nem érte el a kívánt eredményeket,” mondta az ukrán elnök az AP-nek csütörtökön Harkivban. Volodimir Zelenszkij most először beszélt nyilvánosan az ellentámadás sikertelenségéről, és a nyugati világ csökkenő figyelméről. Arra a kérdésre, hogy kudarcként könyveli-e el az elmúlt hónapok hadműveleteit, azt válaszolta, hogy

nem hátráltunk meg, nincs okunk szégyenkezi, a világ egyik legnagyobb hadseregével állunk szemben.

De nem lehet elégedett, sok katonát vesztettek és rengeteg korábban beígért fegyvert nem kaptak meg, tette hozzá. Zelenszkij szerint a Hamász és az Izrael közti konfliktus miatt kevesebb figyelmet kaphat a jövőben az ukrajnai helyzet, a háború mellett a világ figyelméért is meg kell küzdeniük.

Olekszandr Szirszkij és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök Kupjanszknál 2023. november 30-án.
photo_camera Fotó: Ukrajna Elnöki Hivatala/AFP

A nyugati szövetségesek figyelme egyre inkább a közel-keleti borzalmakra terelődik, ezt mindenki látja. De nem hagyhatjuk, hogy a világ megfeledkezzen az ukrajnai háborúról. Ez egy totális letámadás, aminek globális hatásai vannak. Ilyen nem volt a II. világháború óta.

mondta.