Dühös volt a gázai támadások miatt, késsel és kalapáccsal támadt turistákra a francia férfi

külföld
2023 december 03., 06:38
Helyszínelés a Quai de Grenelle-en
photo_camera Helyszínelés a Quai de Grenelle-en Fotó: DIMITAR DILKOFF/AFP

Egy embert késsel megölt, két másikat pedig kalapáccsal megsebesített szombat este egy támadó Párizsban, az Eiffel-torony közelében, miközben szemtanúk szerint azt kiáltotta, hogy Allah akbar. Rendőrök elektromos sokkolóval ártalmatlanították és a helyszínen őrizetbe vették - közölte Gérald Darmanin belügyminiszter.

Az elkövető a 26 éves Armand R., a Párizs egyik elegáns elővárosában, Neuilly-sur-Seine-ben született francia állampolgár, aki pszichológiai problémákkal küzd, továbbá radikális iszlamista nézetei miatt szerepel az állambiztonságra veszélyes személyek nyilvántartásában. Még 2016-ban négy évre elítélték egy merényletterv miatt, szabadulása óta a titkosszolgálatok megfigyelése alatt állt.

A rendőrség szerint letartóztatásakor a merénylő közölte: nem bírta elviselni, hogy muzulmánokat ölnek szerte a világon. „Azt mondta, hogy Allah akbar. Állítólag a taxisofőrnek mondta, aki közbe akart avatkozni, és állítólag a rendőröknek is mondta” - fogalmazott a belügyminiszter, aki szerint az elkövető a rendőröknek arról is beszélt:

„dühös amiatt, ami Gázában történik, Franciaország bűnrészes abban, amit Izrael tesz, és elege van abból, hogy muszlimok halnak meg”.

A merénylő a szüleivel él, és pszichiátriai kezelés alatt áll.

photo_camera Fotó: DIMITAR DILKOFF/AFP

Az áldozat egy német állampolgárságú férfi, aki turistaként tartózkodott a francia fővárosban. A támadáskor a feleségével és barátjával volt, ők nem sebesültek meg a merényletben, mert egy taxisofőr közbeavatkozott. Ezután a gyanúsított a Szajnán átívelő hídon keresztül menekült el, és még két embert megtámadott, az egyiket egy kalapáccsal a szeme körül találta el. A két sérült egy hatvanas éveiben járó francia és egy külföldi turista, utóbbi állampolgársága nem ismert, nincsenek életveszélyben.

Emmanuel Macron francia elnök részvétét fejezte ki a terrortámadás minden érintettjének, és köszönetet mondott a rendfenntartó erőknek és a mentősöknek a bátorságukért és a professzionalizmusukért. „Most a nemzeti terrorellenes ügyészség feladata lesz az ügy felderítése, hogy fényt derítsenek erre az ügyre, hogy igazságot szolgáltassanak a francia nép nevében” - mondta.

Az eset kevesebb mint két hónappal azután történt, hogy az északi Arras városában egy középiskolában megkéseltek egy tanárt, ami után a kormány a legmagasabb szintű nemzetbiztonsági riasztást rendelte el az országban. (BBC, MTI)