Késes támadás egy francia gimnáziumban: egy tanár meghalt, ketten súlyosan megsérültek

bűnügy
2023 október 13., 10:23

(Cikkünk frissül!)

Pénteken délelőtt késes támadás történt az észak-franciaországi – a belga határ közelében fekvő – Arras városának egyik gimnáziumában.

A La Voix du Nord szerint a gyilkos az iskola előtt támadta meg az első áldozatát, megkéselte, majd bement az épületbe, ahol a jelenlegi információk szerint még egy embert súlyosan megsebesített, egy tanárt pedig megölt.

A helyi lapnak egy harmadikos diák elmondta, éppen kiléptek az osztályból, hogy szünetben lemenjenek a kantinba, amikor észrevették, hogy egy mindkét kezében kést tartó férfi támad a tanárukra, akinek ekkor már véres volt a ruhája. A tanár a szemtanú elmondása szerint még ekkor is nyugtatni próbálta a támadót és védeni a diákokat. „Mondta, hogy menjünk, nem nagyon lehetett érteni a beszédét, de elfutottunk, bár volt, aki visszament az emeletre” – idézte fel a diák a tanár utolsó pillanatait.

photo_camera Izgatott helyiek gyülekeznek az iskolaépület előtt.

Az AFP hírügynökség és a Le Figaro értesülése szerint az illető „Allah akbar” kiáltást hallatva támadta meg a tanárt.

Az elkövetőt a gyorsan kiérkező rendőrök elfogták és letartóztatták.

Update 1: A francia sajtó szerint a támadó csecsen volt és a rendőrség nemcsak őt, de a fiútestvérét is letartóztatta.

Update 2: Gyorsan elterjedt egy videó, amit állítólag az egyik diák vett fel az iskola egyik ablakából. Ezen az látható, hogy a támadó, akinél ekkor egy kés volt, határozott léptekkel halad az iskola udvarán, miközben valaki egy iskolai székkel próbálja távoltartani őt egy kisebb csoport embertől. Az egyik megtámadott ekkor elesik, a támadó pedig megszurkálja, majd indul a következő áldozat után. Közben egy gyerekhang azt kiáltja, hogy "az igazgatóhelyettes volt az!"