11 túrázó holttestét hozták le az indonéziai vulkánról, 12 ember után nem kutatnak tovább az újabb kitörés után

külföld
2023 december 04., 05:44
photo_camera Látványos hamufelhővel indított tegnap a Marapi. Fotó: ADI PRIMA/AFP

Vasárnap kitört Indonézia amúgy is legaktívabb vulkánja, a Marapi, a mentőalakulatok aznap és hétfőn összesen 63 embert tudtak lehozni a kitörés pillanatában a közel 3000 méter magas hegyen túrázó 75 hegymászó közül. Közülük 11 mászót hétfőn csak holtan tudtak lehozni a kürtő közeléből, 12 ember még nincs meg, de a kutatást egy újabb kitörés miatt el kellett halasztani.

A Marapi vasárnap 3 kilométer magas hamufelhőt a magasba lőve tört ki, a hatóságok kettes fokozatú riadót rendeltek el, ami azt jelenti, hogy a lakosság nem közelítheti meg a vulkánt 3 kilométernél jobban.

photo_camera Fotó: ADI PRIMA/AFP

A Szumátra szigetén található Marapi a sziget tűzhányói közül a legaktívabb. Legutóbbi 1979-ban szedett 60 áldozatot.

photo_camera A hatóságok aggódva figyelők a hamufelhőt egy közeli településen. Fotó: HANDOUT/AFP

A vulkán kitörései korábban akkor szedtek sok áldozatot, amikor úgynevezett piroklaszt árak alakultak ki. Ezek speciális hamufelhők, vagyis szilárd vulkáni törmelékből és - gyakran izzóan forró - vulkáni gázokból álló, a völgyekben a földfelszínt letarolva lezúduló izzófelhők. A piroklaszt árak nemcsak a hőmérsékletükkel pusztítanak, a mozgási energiájuk is óriási, 100 kilométer per órás sebességgel száguldhatnak és adott esetben egész településeket képesek letarolni.

Edit: Cikkünk első verziójában összekevertem a Szumátra szigetén található Marapit - ez tört ki valójában - a szomszédos Jáván található, szinte azonos magasságú és hasonlóan aktív Merapival, a hibáért elnézést kérek.