Boris Johnson vállalta a felelősséget a járványkezelés alatt meghozott döntéseiért

külföld
2023 december 06., 12:18

Boris Johnson volt brit miniszterelnök szerdán a járványügyi bizottság kétnapos meghallgatásán kijelentette, hogy mélységesen sajnálja a COVID-19 világjárvány halálos áldozatait és azoknak családjait, és elismerte, hogy hibákat követett el, de nem tudta megmondani, mit tehetett volna másképp.

Boris Johnson sötétben, három órával a meghallgatás kezdete előtt érkezett a meghallgatás helyszínére, hogy így kerülje el az épület előtt tiltakozókat, közük olyanokat, akiknek valamilyen családtagja a COVID-19 miatt hunyt el.

photo_camera Fotó: RASID NECATI ASLIM/Anadolu via AFP

„Ha mondhatom, megértem az áldozatok és családjaik érzéseit, és mélységesen sajnálom az áldozatok és családjaik fájdalmát, veszteségét és szenvedését” - mondta Johnson. - „Csinálhattuk volna másképp? Kétségtelenül. De hogy mit, azt nehezen tudnám felsorolni most hierarchikusan.”

Johnson vállalta a személyes felelősségét a meghozott döntésekért, és megértette, hogy miért haragudott rá a közvélemény a lezárások idején tartott bulijai és a járvány kezelése miatt. Johnson meghallgatását a tiltakozók zavarták meg, akiket a vizsgálat elnöke figyelmeztetett, és néhány esetben távozásra is kötelezte őket.

photo_camera Fotó: -/AFP

A vizsgálat során már történtek tanúvallomások Johnson válságkezeléséről, többek között arról, hogy mennyire vonakodott a lezárásoktól, egészen pontosan azt mondta, hogy inkább látna embereket meghalni, mint még egyszer lezárást elrendelni. Ezzel kapcsolatban a vizsgálóbizottság több bizonyítékot is kapott a kormány korábbi tudományos főtanácsadójától, Patrick Vallance-tól, aki 2020 októberében azt írta naplójába, hogy Johnson inkább hagyni akarta a vírus terjedését, mintsem hogy újabb zárlatot rendeljen el. Ezeket Johnson tagadta.

De a tanúvallomások során arról is volt szó, hogy Johnson nem nagyon értett a tudományhoz, állítólag egyszer megkérdezte, hogy ha az orrába fúj a hajszárítóval, az megöli-e a vírust.

2021 novembere végén derült ki, hogy kormányzati vezetők rendszeresen semmibe vették a maguk alkotta szabályokat. Bár akkor még csak annyit lehetett tudni, hogy voltak partik Johnson hivatalában, a felháborodás elemi volt: miközben sokan a szeretteiket sem temethették el, kiderült, hogy a miniszterelnök környezete magasról tett a szabályokra. Egy héttel később, decemberben kiszivárgott egy próba-sajtótájékoztató videója, melyen a stábtagok el-elröhögték a Partygate-tel kapcsolatos kérdéseket, és ez tovább rontotta a kormányfő megítélését. Később az is kiderült, hogy 2020 májusában, novemberében és 2021 áprilisában több bulit is tartottak a Downing streeten, miközben a brit állampolgárok nem mehettek sehova. (Reuters)