Csütörtökre fehér lehet az egész ország

időjárás
2023 december 06., 14:06

Jó esély van rá, hogy csütörtök reggel egész Magyarországon havazzon. A havazás szerda hajnalban kezdődött az ország nyugati területein, ahol azóta is folyamatosan esik a hó.

A meteorológiai előrejelzések alapján a havazás Nyugat-Magyarországon csütörtök reggelig tarthat ki, miközben átterjedhet az ország többi megyéjére is. Az északkeleti, magasabban fekvő területeken, vagyis Nógrád, Heves és Borsod-Abaúj-Zemplén megyékben akár 10-15 centiméternyi friss hó is hullhat szerda éjjel.

Hó a Nagy-Hideg-hegyen 2023. januárjában
photo_camera Hó a Nagy-Hideg-hegyen 2023 januárjában Fotó: Németh Dániel/444

A csütörtök reggelre a Magyar Közút is készül. A 31 ezer kilométeres közúthálózatot közel 700 munkagéppel tudják takarítani, így egy járműre körülbelül 40 kilométernyi út jut. Mivel a só- és üzemanyag utántöltéssel együtt ehhez 2-4 órára van szüksége egy gépnek, az intenzív havazás miatt több helyen havas maradhat az útburkolat.

Emiatt arra kérik az autósokat, hogy fokozott óvatossággal vezessenek szerdán és csütörtökön, és csak akkor induljanak el, ha van téli gumi az autójukon. A 7,5 tonnánál nehezebb teherautókat egyes szakaszokon meg is állíthatják a hatóságok.

Az aktuális út- és látási viszonyokról, valamint a forgalmi helyzetről a www.utinform.hu oldalon lehet tájékozódni.