Hódmezővásárhelyen bukkantak rá az év talajára

mezőgazdaság
2023 december 06., 13:41

A Csongrád megyei város, ami több politikai földcsuszamlást is átélt az elmúlt években, most valamire igazán büszke lehet: a hódmezővásárhelyi talajszelvény kapta a Magyar Talajtani Társaság által szervezett közönségszavazás alapján az Év Talaja címet.

photo_camera Fotó: Agrárminisztérium

Az Év Talaja 2023 szakmai konferencián Feldman Zsolt mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkár arról beszélt, hogy az ENSZ kezdeményezésére 2013 óta ünneplik a világnapját a talajnak, aminek fontosságára, védelmére szükséges ráirányítani a figyelmet. A világ élelmiszereinek 95 százalékát, közvetlen vagy közvetlen úton, a talaj szolgáltatja, de az egészséges környezet, a tiszta víz sem képzelhető el a talajok által biztosított szolgáltatás nélkül. 2023-tól több, a gazdálkodást érintő, talajok védelmét szolgáló kötelező előírás lépett életbe és az Agrár-ökológiai Programban további arra ösztönző támogatást építettek be, ami jelentős változást hoz a talajainkat érintő gazdálkodási gyakorlatban. A nagyobb lejtésű területeken a további talajeróziót gátló művelési előírások, a folyamatos talajtakarás fenntartásának ösztönzése vagy a forgatás nélküli talajművelés pénzügyi ösztönzővel történő elismerése mind ezt a szakmailag nagyon fontos célt kívánják a gazdálkodóknál elérni.

Juhász Anikó helyettes államtitkár azt mondta, Magyarország földterületének csaknem 54 százaléka mezőgazdasági hasznosítás alatt áll, ezért különösen fontos, hogy a termőföldre, a talajra mindannyian rendkívül fontos környezeti erőforrásként és egyben gazdasági tényezőként tekintsünk. Az új Közös Agrárpolitika számos – a talajt is kiemelten érintő – fenntarthatósági szempontot fogalmaz meg, a szakpolitika célja pedig a célok és intézkedések összehangolása.