Karácsony Gergellyel kiegészülve tárgyalt a DK-s árnyékkormány

POLITIKA
2023 december 06., 15:08

Két héttel azután, hogy beállt mögé, az árnyékkormányülésére is meghívta Karácsony Gergelyt a Demokratikus Koalíció. Dobrev Kláráék a párt fővárosi és agglomerációs programját, a Budapest 2030-at tárgyalták.

Dobrev Facebook-bejegyzésében azt írta, Karácsony a kerületi polgármesterekhez hasonlóan 4 éve kormányzati ellenszélben dolgozik. Budapest viszont működőképes maradt, ez pedig a főpolgármester és a kerületi polgármesterek érdeme.

Ugyanakkor oda is szúrt Karácsonynak, amikor azt írta, szociálisan érzékenyebb politikára van szükség Budapesten. Dobrev szerint nagyobb figyelmet kell fordítani a külső kerületekre és az agglomerációra is.

Ez a mondat nem véletlen, ugyanis a jelenlegi 6 DK-s polgármester közül csak Niedermüller Péter irányít belvárosi kerületet, mindenki más külvárosban politizál. Ráadásul - Soroksárt kivéve - a DK az összes, jelenleg fideszes vezetésű külvárosi kerületben is polgármester-jelöltet akar indítani.

Dobrev Klára és Karácsony Gergely
photo_camera Dobrev Klára és Karácsony Gergely Forrás: Dobrev Klára/Facebook

Habár a DK november végén választási együttműködést kötött az MSZP-vel és a Párbeszéddel, a Momentummal és az LMP-vel még nem egyezett meg. A megállapodást az hátráltatja, hogy több kerületi polgármester-jelölt személyéről is vita van. Ezek jellemzően fideszes vezetésű kerületek, de a Momentum például Horváth Csabát, Zugló regnáló MSZP-s polgármesterét is lecserélné.