Megreformálná a vagyonnyilatkozati rendszert az Integritás Hatóság

POLITIKA
2023 december 07., 14:21
BÍró Ferenc, az Integritás Hatóság elnöke és Polt Péter legfőbb ügyész
photo_camera BÍró Ferenc, az Integritás Hatóság elnöke és Polt Péter legfőbb ügyész Fotó: Ügyészség

Kezdeményezi a vagyonnyilatkozati rendszer reformját az Integritás Hatóság (IH) - ez derül ki a hatóság által kiadott, ún. Vagyonnyilatkozati Eseti Jelentésből, amit csütörtökön tett közzé a hatóság.

A hatóságnak törvényi kötelezettsége jelentést tennie a vagyonnyilatkozati rendszerről annak érdekében, hogy növeljék a rendszer átláthatóságát és elszámoltathatóságát. A közlemény szerint ehhez megvizsgálták több más uniós ország gyakorlatát, interjúkat készítetek szakértőkkel, és beépítették többek közt az EP, az OECD és a Világbank elemzéseit is.

Szerepel a jelentésben, hogy gyakorlatilag elvi szinten létezik csak kontroll a vagyonnyilatkozatok ellenőrzése terén, a rendszer nem működik, nem éri el a törvény által előírt célját. Nincsenek kellő riasztóerővel bíró szankciók sem.

A hatóság ajánlásai közül az alábbiakat tekinti legfontosabbnak:

  • a vagyonnyilatkozati nyilvántartások kezeléséhez egységes, elektronikus és automatizált rendszer kialakítására van szükség;
  • max. 4 évente, de inkább sűrűbben minden érintett számára kötelező legyen a vagyonbevallás elkészítése;
  • a nyilatkozatokat egy független szervezet ellenőrizze; minden nyilatkozat tartalmazza egyaránt a hazai és külföldi vagyonelemeket és érdekeltségeket, ingatlanokat, befektetéseket stb.

A szervezetet vezető Bíró Ferenc szerint a cél, hogy visszaépüljön a társadalmi rendszerbe vetett bizalom, és olyan kultúra alakuljon ki, ami az átláthatóságra és elszámoltathatóságra értékként tekint.

Az Integritás Hatóságot tavaly novemberben hozta létre a kormány az Európai Bizottsággal történt átfogó megállapodás részeként. Az IH autonóm államigazgatási szervként ellenőrzi az uniós források felhasználását és általános korrupcióellenes tevékenységet végez. A hatóság elvileg vizsgálati eljárást is folytathat, illetve kezdeményezheti más szerv eljárását.

Bár a közlemény nem jelzi, de az ajánlások feltehetően az IH december 7-i antikorrupció konferenciáján jelentették be.