Alsónadrágra vetkőztetett palesztin férfiakról készültek felvételek Gázában

háború
2023 december 08., 15:59

A Hán Junisz körül és Gáza északi részén dúló harcok alatt a közösségi médiában megjelent egy videó, amin több tucat palesztin férfi látható, akiket az izraeli hadsereg (IDF) őrizetbe vett – írja többek között a BBC és a CNN.

photo_camera Forrás: BBC

A hitelesített felvételen fehérneműre vetkőztetett férfiakat teherautóval szállítanak, a földön térdeltetnek és kihallgatnak, miközben izraeli katonák őrzik őket. A férfiakat a feltételezések szerint a Gázai övezet északi részén, Beit Lahiában tartóztatták le, néhányukat azóta szabadon is engedték.

A videóval kapcsolatos kérdésre az izraeli kormány szóvivője a BBC-nek azt mondta, az őrizetbe vett férfiak mind katonakorúak, és „olyan területeken fedezték fel őket, ahonnan a civilek hetekkel ezelőtt elmentek”.

A videón több tucat férfi sorakozik fel egy járdán, és úgy tűnik, felszólították őket, hogy vegyék le a cipőjüket, amik szétszórva hevernek az úton. Izraeli katonák és páncélozott járművek állnak őrt mellettük. Más képeken katonai teherautókon szállítják őket. Az izraeli médiában a foglyokat a Hamász harcosainak nevezik, akik megadták magukat.

Egy másik képen – amit a BBC még nem igazolt – bekötött szemű férfiak láthatók, amint egy nagy buldózerrel kotort homokgödörnél térdelnek.

photo_camera Forrás: BBC

Az IDF közvetlenül nem kommentálta a képeket, de Daniel Hagari szóvivő csütörtökön azt mondta, „az IDF katonái és a Sin Bét [belbiztonsági szolgálat] tisztjei több száz terrorgyanús személyt vettek őrizetbe és hallgattak ki”. „Sokan közülük az elmúlt 24 órában a mi csapatainknak is megadták magukat. A kihallgatásukból származó hírszerzési információkat a harcok folytatására használják fel” – mondta.

Pénteken az izraeli kormány szóvivője, Ejlon Lévi a BBC-nek azt mondta, a férfiakat az észak-gázai Dzsabaliában és Sedzsaijában vették őrizetbe, ezeket „Hamász- erődöknek és -súlypontoknak” minősítették. „Katonakorú férfiakról beszélünk, akiket olyan területeken fedeztek fel, ahonnan a civileket hetekkel ezelőtt ki kellett volna menekíteni” – mondta Lévi, aki szerint kihallgatják őket, hogy „kiderítsék, ki volt valóban a Hamász terroristája és ki nem”. Az őrizetbe vett férfiakat olyan területeken találták meg, ahol az izraeli erők „közelharcot” folytattak a Hamásszal, „direkt civilnek álcázták magukat”, és civil épületekből tevékenykedtek – mondta.

Egy ismert palesztin újságírót, az al-Arabi al-Dzsadíd tudósítóját azonosították a fogvatartottak között. Az arab nyelvű hírügynökség, ami angolul is publikál New Arab néven, közölte, hogy a férfit rokonaival és „más civilekkel” együtt tartóztatták le az izraeli erők Beit Lahiában. A hírügynökség szerint a katonák arra kényszerítették a férfiakat, hogy vegyék le a ruháikat, és „a letartóztatásuk után invazív átvizsgálásnak és megalázó bánásmódnak vetették alá őket, mielőtt ismeretlen helyekre szállították őket”. A BBC az esettel kapcsolatos kérdéseire az IDF válaszát várja.

Kiemelt videóink