Ha a párizsiak megszavazzák, háromszorosára emelik a SUV-ok parkolási díját

külföld
2023 december 08., 11:50

Komoly lépést tett a francia főváros vezetése a modern nagyvárosok pestise, a feleslegesen nagy SUV-ok és rózsadombi terepjárók terjedése ellen: február elején helyi népszavazáson dönthetnek a párizsiak arról, hogy drasztikusan megemeljék-e az értelmetlenül nagy autók parkolási díját.

A szocialista vezetésű önkormányzat tervei szerint az igenek győzelme esetén a város belső részein óránként 18, míg a külső kerületekben óránként 12 euróra emelkedne a SUV-ok és városi terepjárók parkolási díja - derül ki a Le Figaro cikkéből.

A lépéssel Párizs nem lesz úttörő, mert a külvárosaival együtt közel Budapest-lakossású Lyon nemrég már elfogadta a saját, hasonló célú rendeletét. A konkrét megközelítés azonban kissé eltérő a két francia nagyvárosban: Lyonban a helyi lakosok eddig havonta 20 eurót fizettek a parkolásért, a jövőben viszont a járművük mérete és szennyezése alapján 15 és 45 euró közötti összeget fizethetnek. Párizsban a helyi díj marad, az emelés a nem a körzetben lakók óránként díjára vonatkozik, ha megszavazza a lakosság.

A párizsi városháza világossá tette, hogy a lépéssel meg akarják állítani a sok helyet elfoglaló és igen szennyező típusok terjedését és az autógyártóknak is üzenni akarnak.

A SUV-ok nemcsak a több elfoglalt parkolóhely és a szennyezés miatt annyira károsak a nagyvárosi közlekedésre nézve: felfújt méretük miatt akadályozzák a motorosok, robogósok és kerékpárosok közlekedését is.