Donald Tuskot még ma megválaszthatják Lengyelország új miniszterelnökének

külföld
2023 december 11., 13:46
Tusk a szejmben 2023 május 26-án
photo_camera Tusk a szejmben 2023. május 26-án Fotó: JAAP ARRIENS/NurPhoto via AFP

Még hétfőn megválaszthatja a lengyel parlament az ország régi-új miniszterelnökét, Donald Tuskot. Tusk a Jog és Igazságosság Pártjának (PiS) nyolcéves kormányzását szakítja meg azzal, hogy átveszi az ország irányítását.

A Jog és Igazságosság kormányzását rengeteg kritika érte az ország nyugati partnerei részéről, mert tudatosan rombolta a lengyel jogállam intézményeit és törekedett a független igazságszolgáltatás megtörésére.

A választáson ugyan a PiS szerezte a legtöbb szavazatot, de nem tud kormányt alakítani, a vele szemben felsorakozó liberális-konzervatív ellenzék, élén a Tusk vezette Polgári Koalícióval viszont igen. Andrzej Duda elnök hiába bízná meg Mateusz Morawieckit a feladattal, nincs elegendő többsége.

Tusk, aki hét évig volt már egyszer Lengyelország kormányfője, hétfőn azt posztolta a Twitteren, hogy "READY, STEADY, GO!", azaz készen áll a kormányalakításra.

A nap jelentőségét mutatja, hogy Lengyelországban sokak szerint ez a legfontosabb politikai változás az 1989-es rendszerváltás óta.

Az ülésen részt vesz a kommunizmus bukása után elsőként megválasztott lengyel elnök, Lech Walesa is, akit álló ováció fogadott. A 80 éves Walesa "Alkotmányosság" feliratú felsőben jelent meg a szejmben. Ez volt a közös mottója a kormányváltó koalíció támogatóinak.

A miniszterelnöki programbeszédre és a Tusk-kormány bemutatására kedden kerülhet legkorábban sor. Az biztos, hogy a Tusk-vezette Polgári Koalíció adja majd a legtöbb minisztert, de jut tárca a Lengyel Néppártnak, a Lengyelország 2050-nek és a Baloldali Pártnak is.

Tusk hatalomra lépése rossz hír Orbán Viktor és a magyar kormány számára, ami hagyományosan a PiS egyik legközelebbi szövetségesének számít. A leendő kormányfő a napokban is kritizálta a magyar miniszterelnököt, aki szerinte nyíltan orosz érdekeket képvisel.

Donald Tusk politikai karrierjéről itt írtunk hosszabban. (Reuters)