Nagy István agrárminiszter: A rovarevéssel feladnánk a hagyományainkat, önazonosságunkat

POLITIKA
2023 december 13., 14:01

„A vidéki élet, életmód védelmében” egy komplex törvényjavaslatot fog benyújtani az Agrárminisztérium, mondta a tárcát vezető Nagy István az Indexnek. Az agrárminiszterrel készített interjúból három gondolatot emeltünk ki.

1, Nagy a sáskaevés veszélyeiről

„Azt látjuk, hogy a vidéki hagyományaink, kultúránk és életmódunk kerülhet válságba, amikor olyan témák kerülnek elő, hogy együnk-e rovarfehérjét, sáskát, tücsköt vagy bogarat. Ha fölváltjuk a magunk hagyományaiból eredő termékeket egy idegen kultúra termékeivel, akkor az önazonosságunkat, a gyökereinket vágjuk el.”

- mondta Nagy.

2, Nagy az űrutazó paprikáról

Arra a kérdésre, hogy fog-e agrárkísérleteket is végezni a magyar űrhajós a Nemzetközi Űrállomáson, Nagy azt válaszolta, hogy igen.

„A Hunor program egyik kísérlete az lesz, hogy a Nemzetközi Űrállomáson mikrokörnyezetben vizsgálják majd, hogy a Debreceni Egyetem által kinemesített paprika mennyire alkalmas az űrbéli termesztésre.”

- tette hozzá.

3, Nagy a minisztériumból eltűnt 2 milliárd forintról

Utolsó kérdésként megkérték a minisztert, hogy kommentálja az egykori helyettes államtitkára ellen zajló büntetőügyet. Nagy János korábbi földügyekért felelős helyettes államtitkár ellen 2022 végén 2,2 milliárd forintos hűtlen kezelés miatt emeltek vádat. Az ügyészség szerint Nagy utasítására 2019 első felében a minisztérium háttérintézménye ügyvédi irodákkal, illetve más céggel megbízási szerződéseket kötött, amiknek keretében több mint 2,2 milliárd forintot fizettek ki. Az ügyvédi irodákkal kötött szerződésben szereplő feladatokra a minisztériumnak és háttérintézményeinek nem volt szüksége, a nyomozó hatóság szerint az ügyvédi irodák által teljesítésként leadott dokumentumok nagyrészt haszontalanok és formailag is kifogásolhatók voltak.

„Nagyon megdöbbentett ez az ügy, mert Nagy János egy jó szakember. Az Agrárminisztérium belső vizsgálatot folytatott le, ami egyébként nem tárt fel szabálytalanságot. Azokat, akiket a büntetőeljárás bármilyen formában érintett, a minisztérium elbocsátotta. Nagyon remélem, hogy az eljárás végére kiderül az igazság, és a bíróság mindenkit megnyugtató ítéletet fog hozni ebben az ügyben.”

- válaszolta a miniszter.