Bulgária visszavonta a Magyarországot keményen sújtó gáztranzitdíjat, miután Schengennel fenyegettünk

gazdaság
2023 december 19., 12:39

Ezt Szijjártó Péter külügyminiszter jelentette be Facebookján. Azt mondta, „így remélhetőleg sikerül visszatérni a korábbi, kölcsönös tiszteleten alapuló együttműködéshez”.

November elején döntött úgy a bolgár kormány, hogy megawattóránként 20 bolgár levás (3800-3900 forintos) úgynevezett energia-hozzájárulást szednek az országon áthaladó orosz eredetű földgáz után. A lépést azzal indokolták, hogy ez a plusz adó csökkenti az orosz állami tulajdonú Gazprom energiavállalat kiváltságos helyzetét Délkelet-Európában, és általában csökkenti az orosz befolyást a térségben.

A pluszteher a gáz árának a negyedét tette volna ki, és Magyarországot is keményen sújtotta volna, mert az országba döntően Bulgárián át, a Török áramlattal érkezik az oroszországi földgáz.

Szijjártó most elmondta, hogy a bolgár törvény súlyos kockázatokat jelentett Észak-Macedónia, Szerbia és Magyarország földgázellátása szempontjából, az orosz Gazprom erősen vitatta annak jogszerűségét. A magyar külügyminiszter szerint „ellenséges lépésről” volt szó, már csak azért is, mert azt mindenfajta előzetes tájékoztatás nélkül hozta meg a bolgár parlament.

Szijjártó bejelentése szerint ma telefonon egyeztetett Marija Gabriel külügyminiszterrel, aki mondta, hogy hétfőn a bolgár parlament visszavonta azt a törvényt, ami „extra adót, extra terhet vetett ki a Magyarországra történő földgázszállításra”.