Bulgária tényleg bevezette a Magyarországot keményen sújtó gáztranzitdíjat, akár 30%-kal is nőhet a gázár

gazdaság
2023 november 07., 13:20

Reggel óta sorra érkeznek a bulgáriai gázvezeték-hálózaton szállító kereskedőkhöz a megemelt gáztranzitszámlák – tudta meg a Világgazdaság. A szófiai kormány döntése értelmében megawattóránként 20 bolgár levás (3800-3900 forintos) úgynevezett energia-hozzájárulást szednek az országon áthaladó orosz eredetű földgáz után. A bolgár kormány a lépést azzal indokolta, hogy ez a plusz adó csökkenti az orosz állami tulajdonú Gazprom energiavállalat kiváltságos helyzetét Délkelet-Európában, és általában csökkenti az orosz befolyást a térségben.

A pluszteher a gáz árának a negyedét teszi ki, és Magyarországot is keményen sújtja: hazánkba döntően Bulgárián át érkezik az oroszországi földgáz. Hernádi Zsolt, a Mol elnök-vezérigazgatója október közepén, néhány nappal a bolgár döntés bejelentése után azt mondta: az „gyakorlatilag egy 30 százalékos emelést jelent, hogyha bevezetik és életbe léptetik”. És most életbe léptették.

Épülő bolgár gázvezeték a Szófia közelében lévő Kosztinbrodnál 2023 februárjában
photo_camera Épülő bolgár gázvezeték a Szófia közelében lévő Kosztinbrodnál 2023 februárjában Fotó: NIKOLAY DOYCHINOV/AFP

A magyar piacra szánt gáz extra számláját a Gazprom kapta, mert az orosz társaság viseli a költségeket, amíg a gáz el nem jut Kiskundorozsmára, írja a Világgazdaság. Persze ha a plusz teher tartós marad – a bizonytalanságot az okozhatja, hogy a bolgár lépést Brüsszelben sem tartották jó ötletnek: néhány hete az Európai Bizottság bejelentette, hogy tárgyal Bulgáriával az orosz gáztranzitdíj bevezetéséről –, akkor azt a Gazprom minden bizonnyal beépíti majd az áraiba.

A Világgazdaság szerint ráadásul hiába vonatkozik csak az orosz eredetű gázra a plusz adóról szóló törvény, azok a kereskedők is megkapták a magasabb összeg kifizetésére vonatkozó felszólítást, amelyek nem orosz gázt szállítanak. Előzőleg ugyanis a bulgáriai gázvezeték-hálózata minden használója kapott egy felszólítást, hogy igazolja a gáz eredetét, és aki nem reagált vagy nem tudta bizonyítani, hogy nem orosz a gáza, arra kivetették a plusz sarcot.