Az Európai Bizottság tárgyal Bulgáriával az orosz gáztranzitdíj bevezetéséről

gazdaság
2023 október 22., 13:09

Az Európai Bizottság pénteken közölte, hogy tárgyal Bulgáriával az orosz gáztranzitdíj bevezetéséről, miután az intézkedés feldühítette az EU-tag Magyarországot és Szerbiát, az orosz gázt fogadó országokat.

Bulgária a múlt héten vezette be az új energiaadót a területén keresztül folyó orosz földgázszállításra. A bolgár kormány közölte, hogy az adó csökkenti az orosz állami tulajdonú Gazprom energiavállalat kiváltságos helyzetét Délkelet-Európában, és általában csökkenti az orosz befolyást a térségben. Orosz illetékesek nem kommentálták a tranzitdíj hírét.

„Értékeljük és megvitatjuk a bolgár hatóságokkal ezt a nemrégiben elfogadott intézkedést. Hozzáteszem, hogy az EU Oroszországgal szembeni szankciós politikáját uniós szinten alakítják ki, vizsgálják felül és fogadják el, ahogy az az ukrajnai orosz agresszió kezdete óta történt” – mondta Olof Gill, az Európai Bizottság szóvivője Brüsszelben.

Bulgáriát nem sokkal az ukrajnai orosz invázió után elzárták a Gazprom szállítmányaitól, de Bulgária engedélyezte a területén áthaladó Török Áramlat vezeték használatát Szerbiának és Magyarországnak, amelyek élén – Belaruszt leszámítva – Európa legoroszbarátabb kormányai állnak.

photo_camera Illusztráció: Romain Doucelin/Hans Lucas via AFP

Az, hogy Bulgária egy megawattóránkénti 10,2 eurós, „számunkra még jelenleg nem nagyon érthető felárat vetett ki az orosz tranzit földgázra a múlt héten, gyakorlatilag egy 30 százalékos emelést jelent, hogyha bevezetik és életbe léptetik. Ezt próbáljuk még most is értelmezni” – mondta kedden Hernádi Zsolt MOL-vezér. (Independent)