A NASA az űr mélyébe lőtt egy lézert kergető macskás videót, hogy egy hónap múlva letölthessék

űr
2023 december 20., 10:51

Egy lézerrel játszadozó narancssárga cirmosról készült felvételt küldött az űrbe egy űrhajón a NASA, hogy aztán egy hónappal később a videót lézerrel visszaküldje a földre. A Taters nevű macskáról készült felvétel, illetve a cica adatai 19 millió mérföldet tettek meg, ami nagyjából a nyolcvanszorosa a Föld és a Hold közötti távolságnak.

link Forrás

A videót október 13-án töltötték fel a SpaceX rakétájával együtt indított űrhajóra, majd egy december 11-én a Palomar obszervatórium Hale-teleszkópjával letöltötték az űrhajóról visszasugárzott videót. „Annak ellenére, hogy több millió kilométer távolságból sugározták, gyorsabban küldték el a videót, mint a legtöbb szélessávú internetkapcsolat” – mondta Ryan Rogalin, a NASA alá tartozó JPL Electronics vezetője.

Az űrügynökség most először vizsgált a Föld és a Hold közötti távolságnál messzebbre ható kommunikációt. A Deep Space Optical Communications (DSCO) misszió azt vizsgálta, milyen technológiák képesek nagyobb sávszélességű tartalmakat eljuttatni az űr mélyéről a Földre, mivel a rádiófrekvenciák nehezen bírják el a nagyobb adatmennyiségeket. (BBC)