Nem engedik elindulni az orosz elnökválasztáson a békepárti Jekatyerina Duncovát

külföld
2023 december 27., 13:05

Az orosz legfelsőbb bíróság szerdán jóváhagyta azt a döntést, amely megtiltotta Jekatyerina Duncova volt televíziós újságírónak, aki ellenzi Oroszország ukrajnai háborúját, hogy részt vegyen a márciusi elnökválasztáson.

A 40 éves Jekatyerina Duncova az AFP-nek nyilatkozik Moszkvában 2023. december 20-án.
photo_camera A 40 éves Jekatyerina Duncova az AFP-nek nyilatkozik Moszkvában 2023. december 20-án. Fotó: VERA SAVINA/AFP

A központi választási bizottság tagjai szombaton egyhangúlag megszavazták Duncova jelöltségének elutasítását, arra hivatkozva, hogy „számos jogsértés” volt a pályázata alátámasztására benyújtott dokumentumokban.

A jelöltségre pályázó 40 éves újságírónő a Telegramon megerősítette, hogy a döntés elleni fellebbezését a Legfelsőbb Bíróság elutasította. Jekatyerina Duncova volt regionális törvényhozó egy „humánus” Oroszországról szóló elképzelését hirdette, ami „békés, barátságos és kész a tisztelet elve alapján mindenkivel együttműködni”.

A fellebbezés elvesztése után közölte, hogy saját politikai pártja létrehozásán fog dolgozni, ami „a békét, a szabadságot és a demokráciát” fogja képviselni. Duncova felkérte a liberális Jabloko politikai párt vezetőit, hogy állítsák őt jelöltnek, de a párt alapítója, Grigorij Javlinszkij ezt elgondolást hűvösen fogadta – írja az AP amerikai hírügynökség.

Duncova a támogatóival Moszkvában december 23-án.
photo_camera Duncova a támogatóival Moszkvában december 23-án. Fotó: Arden Arkman/AFP

Közvélemény-kutatások szerint az újraválasztásáért induló hivatalban lévő orosz elnök, Vlagyimir Putyin 80 százalék körüli támogatottságot élvez.

Ella Pamfilova, a központi választási bizottság vezetője szombaton azt mondta, hogy eddig 29-en jelöltették magukat az elnökválasztásra, amit március 15. és 17. között tartanak.

Eközben Putyin legismertebb kritikusa, a koncepciós perben több évtizedre bebörtönzött Alekszej Navalnij Oroszország legészakibb és a lakott helyektől legtávolabb eső börtönében van, ahol már a körülmények kínzással érnek fel, de a börtönőrök azért a kínzásról is gondoskodnak. (via MTI)