Világi Oszkár szerint ő érti, mi történik egy olyan ember lelkivilágában, mint Orbán Viktor

POLITIKA
2023 december 27., 08:35

A MOL-csoport vezérigazgató-helyettese és a Slovnaft vezérigazgatója, Világi Oszkár interjút adott a Napunknak, itt mondta el, hogy szerinte Orbán nem a Nyugatot bírálja, csak a Brüsszelben zajló negatív folyamatokat, Oroszországhoz pedig szerinte Németország közelebb állt az elmúlt 20 évben, mint Magyarország.

Világi Oszkár
photo_camera Világi Oszkár Fotó: Krizsán Csaba/MTI/MTVA

Beszélt arról is, hogy „eszmeiségben még mindig követője” annak „a régi, klasszikus liberalizmusnak, amely a 19. század végén, a 20. század elején alakult ki”, de „ez a mai liberalizmus már túlmegy bizonyos értékhatárokon”, és szerinte „ahhoz, hogy az egyén szabad maradhasson egy társadalomban, szervezettebbnek kell lennie az életnek, mint azt a mai liberalizmus feltételezi”.

Úgy látja, hogy „az elcsúszott szerepek miatt van ez a szélsőséges liberalizmus és konzervativizmus”, és azt sem gondolja, hogy „a szélsőséges konzervatívok által képviselt világban meg tudna maradni az egyéni szabadság is olyan szinten, ami a demokratikus társadalomban elvárható”.

Beszélt arról is, hogy szerinte a Nélküled (a tulajdonában álló dunaszerdahelyi DAC focicsapat hivatalos himnusza) nemcsak szimplán a szlovákiai magyar identitást, hanem úgy összességében „a határon túli magyar identitást fejezi ki”.

„Ez egy minden szempontból nagyon jól megírt dal. Belekúszik az emberbe. Elég egyszer meghallgatni, és nem tudjuk elfelejteni. A kristályvágó pontosságával fejezi ki azt, amit a határon túli magyar ember érez, ugyanakkor a Magyarországon élő emberek felé is van egy erős üzenete.” A dalszöveg azon részére, miszerint „egy vérből valók vagyunk”, azt mondta, „a magyarsághoz tartozni összefogó érzés, de ilyen értelemben kirekesztő is”, de ő úgy látja, hogy a dal „nem valaki ellen, hanem rólunk szól”.

A Fico-kormányról azt mondta, nem tudja megítélni, hogy veszélyes-e a demokráciára, azt gondolja, mg mindig demokratikus államban él, és reméli, ez így is marad. A kérdésre, hogy Orbán Viktor fenyegetés-e Szlovákiára nézve, azt mondta, szerinte „egyáltalán nem”, mert „Orbán demokratikusan gondolkodó ember, aki mindig a demokrácia keretein belül gyakorolja a hatalmát”. Szerinte a magyar miniszterelnök „soha nem lépett át semmilyen olyan határt, ami arra utalna, hogy bármilyen veszélyt jelent Szlovákiára vagy a környékbeli államokra. Magyar szemmel biztos, hogy igazságtalanságnak tűnik, hogy ennyi magyar él a határokon túl. Ez egy béketárgyalásnak lett az eredménye, ami a magyar fél számára történelmi trauma. De ezt a magyar emberek és a magyar politika már elfogadta. Túl kell lépni azon, hogy Magyarország veszélyeztetné a környező országokat. Ezzel azok ijesztgetnek, akiknek ez az ijesztgetés megfelel. Ma már az emberek másképp gondolkoznak, mert másképp is élnek azáltal, hogy mozgásukban nincsenek korlátozva”.

Arról is beszélt, hogy harminc éve ismerik egymást Orbánnal, és úgy érzi, „baráti” a kapcsolatuk. „Ugyanabban az évben születtünk, így az a folyamat, ami benne lezajlott, bennem is lezajlott. Így valószínűleg értem, mi történik egy olyan ember lelkivilágában, aki a szocializmusból jött, és politikai felelősséget visel egy ország sorsáért. Ezért tudok azonosulni azzal, ahogy a világ dolgaira tekint.” A kérdésre, hogy nem látja-e problémásnak, hogy Orbán sokat bírálja a Nyugatot, az uniót és az Egyesült Államokat, de Oroszországot szinte egyáltalán nem, Világi azt mondta, nem hiszi, hogy ez így van.

„Ami Brüsszelben történik és negatívan befolyásolja a mindennapi életünket, az ellen valószínűleg harcolni kell. És ha őszinték szeretnénk lenni, ha volt ország Európában, amelyik az elmúlt húsz évben közel került Oroszországhoz, az Németország volt, és nem Magyarország.”