Meghalt Gaston Glock, a Glock pisztolyok feltalálója

külföld
2023 december 28., 07:13

94 éves korában meghalt Gaston Glock osztrák mérnök, a Glock pisztolyok tervezője, írja a BBC. A pisztolyokat világszerte használják, népszerűségüket a hollywoodi kasszasikerekben, például a Mátrix – Újratöltve vagy a Terminátor 3 filmben való megjelenés is elősegítette.

photo_camera Gaston Glock Fotó: GERT EGGENBERGER/AFP

Glockot visszahúzódó milliárdosként jellemezték, aki ideje nagy részét egy ausztriai tóparti birtokon töltötte. Ritkán szerepelt a hírekben, csak akkor került a címlapokra, amikor 2012-ben megjelent egy könyv róla, és amikor egy üzlettársa megpróbálta megölni még az 1990-es évek végén. A támadás során a felbérelt profi birkózó hétszer fejbe verte Glockot egy gumikalapáccsal, de az akkor 70 éves üzletember visszavágott, és sikerült kiütnie támadóját.

Az 1929-ben született Glock egy bécsi főiskolán tanult gépészmérnöknek, később fogyasztási cikkekkel foglalkozó vállalkozást alapított. Az 1980-as évek elején a vállalkozás már katonai felszerelésekkel is üzletelt, és válaszolt az osztrák hadsereg hívására, ami korszerűsíteni akarta pisztolyait. Glock egy könnyen újratölthető 9 milliméteres félautomata pisztolyt tervezett és szabadalmaztatott, ami 18 lövést tudott leadni.

A Forbes 2021-ben 1,1 milliárd dollárra, átszámítva körülbelül 380 milliárd forintra becsülte Glock személyes vagyonát. Az évek során a fegyvertartást ellenzők bírálták a Glockot, amiért olyan fegyvert népszerűsített, amit könnyű volt elrejteni, miközben több lőszert tartalmazott, mint a hasonló fegyverek. Szaddám Huszein iraki diktátornál 2003-ban például egy Glock volt, amikor az amerikai katonák megtalálták. 2018-ban az amerikai tengerészgyalogosság egyik - feltételezhetően mentális problémákkal küzdő - veteránja 12 embert ölt meg egy forgalmas kaliforniai bárban, Glock fegyvert használt. Glock ritkán reagált a kritikákra, és 2000-ben a több más fegyvergyártóval közös önkéntes fegyvertartási megállapodást sem írta alá az amerikai kormánnyal.